Ampul İcadı


Engelli bir oğlan çocuğu düşünün; duyma özürlü, huzursuz ve hiperaktif. Öğrenemeyecek kadar aptal olduğu düşünülerek okuldan atılmış. Hiç bir okula alınmayan çocuğun annesi, kendi oğluna, öğretmenlik yapmaya karar vermiş. Her gün dersten sonra çocuğunu kütüphaneye götümüş. Kütüphane ziyaretleri sırasında anlamış ki oğlu bilimle ilgileniyor.  10 yaşında evinin bodrumunda kimya laboratuarı oluşturan bu genç deha, ömrünün sonuna dek icat üstüne icat yapmış. Bildiniz! Çocuğun adı Thomas Edison! Toplam 1100 icat sahibi olsa da Edison, ampul mucidi olarak bilinir.

Ampul icadı teknolojiyi ve dünyayı değiştirdi. Gelmiş geçmiş en büyük bilge diye düşünülen, mucizevi bir yanı olduğu sanılan Edison ampulü icat ederken tam 999 kez denemiş ve yanılmış. 1000inci kez denediğinde istediğine ulaşmış. Sonunda “Ben başarısızlığa uğramadım, başarının bin değişik yolunu buldum” demiş.

Honda otomobil şirketinin kurucusu Soichiro Honda, Toyota Firmasına mülakata gitmiş ama işe alınmamış. Ümidini yitirmemiş ve Honda isminde bir şirket kurarak Toyota ile rekabete girmiş. Aynı şekilde Bill Gates’in bilgisayar teknolojisine sunduğu grafik arayüz ve fare, zamanında reddedilmiş. Ünlü yazar Stephen King’in ilk romanı tam bir fiyaskoymuş. Bütün yayıncılar kitabı ellerinin tersiyle itmişler. Kıng hayal kırıklığıyla romanı çöpe atmış ama eşinin yükselttiği moralle yeniden denemiş.. Bu kez “kolayca küsmemeyi” kafasına koyarak! İşte Stephen King dünya edebiyatına böyle kazandırılmış!

Başarıya giden tüm merdivenleri çıplak ayak çıkıyoruz ve basamaklarda göremeyeceğimiz kadar küçük kırık cam parçaları var. Hesaplı ve dikkatli adımlarla çıkmayı unuttuğumuzda ayağımızda kesikler kaçınılmaz oluyor.

Başarı herkese farklı bir şekilde geliyor. Yukarıda anlattığım kişilerin başarıları da değişik şekillerde ve değişik zorlukların ardından edinilmiştir.
Başarı için motivasyon gerekli. Motivasyon, amaca gitme prosesini  başlatan bir güdüdür. Motivasyon başlar, devam eder, artarak devam eder. Yani:

  • Önce aksiyon; başlangıç,
  • Sonra süreklilik; sürekli efor
  • Daha sonra konsantrasyon; amaca ulaşmak için bitmeyen çaba

Öyleyse umudu yitirmemek gerekli. Başarısızlığın hissedildiği o süreçte mücadele şart. Reddetilmek, başarısızlık, hayal kırıklığı, kötü geribildirim, önümüzün kesilmesi gibi hoş olmayan durumlarla karşılaşmak da mümkün.  Ama peşini bırakmamak gerekli. Önce kendimize inanmamız gerek!

Öyleyse ampul icat eden Edison gibi, her türlü başarısızlık ve hayal kırıklığından sonra yola devam: Kendine güven, neleri yapabileceğini, nelerde başarısızlık yaşayabileceğini iyi bil. Başarısızlıkların sonunda tekrar tekrar denemeye, yani mücadeleye, hazır ol. Ne demiş ampulün mucidi? “Ben başarısızlığa uğramadım, başarının bin değişik yolunu buldum” demiş.

ampul

One thought on “Ampul İcadı”

  1. FATOS ABLACIGIM, 1100 ICADI YAPAN ASLINDA GERCEK DEHA OLAN NIKOLA TESLA’DIR. EDISON PEK COK SOZDE BULUSUNU ONDAN KOPYALAMIS, YANI IHTIHAL ETMISTIR. NOBEL ODULUNU BIRLIKTE KAZANMALARINA RAGMEN, EDISONU HIRSIZLIKLA SUCLAMIS VE ODULU ALMAMISTIR. ONDAN SONRA DA ABD TARAFINDAN ISTENMEYEN ADAM ILAN EDILDIGI ICIN BIR OTEL ODASINDA 700 PATENTLI BULUSUYLA BIRLIKTE HAYATA VEDA ETMIS VE TUM BULUSLARI FBI TARAFINDAN GIZLENMISTIR.
    DAHA GENIS BILGI BURADA VAR AMA YINE DE YETERSIZ VE TARAFLI BILGILER BUNLAR. SAYGIYLA… : http://tr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

Comments are closed.