Gri Boşanmalar


 

yaslibosanmalariGri boşanmaların ne olduğunu anlatmadan önce kızkardeşimden duyduğum bir hikaye ile başlayacağım. Genç ve dul bir kadın, artık anlaşamayan annesiyle babasının boşanmasına yardımcı olur. Sekiz ay içinde her ikisini de yeni eşleriyle evlendirir. Bu arada kendi özel yaşantısına, çocuklarına, iş hayatına ve ruh sağlığına dikkat edemez olur. Dolayısıyla çocuklarının büyükannesi ve büyükbabası yeni yuvalarında ikinci baharın tadını çıkarırken, kendisi iyileşmek için yöntemler arar hale gelir! Bence trajikomik bir durum..

Yazık ki evlilik ve aile yıkılıyor. Sadece genç ve yeni evliler değil, yaşlılar da boşanmayı seçiyor. Herkesin özel yaşantısında neler olup bittiğini, kapalı kapılar ardında neler yaşandığını bilemeyiz. O nedenle kimseyi suçlamak gibi bir niyetimi yok.

Yalnız üzerinde durmak istediğim şey, büyükanne ve büyükbabanın torunları ile ilişkisi, çocukların ne düşündüğü ve ne hissettiği gibi konulardır.

İleri yaşta boşanmaya “gri boşanma” denir. “Kır boşanma” da denebilir.. 1990’lı yılların başından itibaren Amerika’nın gri boşanmaları ikiye katlanmış durumda. Büyükanne ve büyükbaba bir aradayken torunlar da mutludur ama boşanma söz konusu olduğunda, özellikle torunlarıyla yakın ilişkisi olan büyüklerin şu bir iki noktaya dikkat etmesi gerekir.

Torunlarınız sizinle yaşamıyorsa, sorunlarınızdan da habersizdirler. Boşanmayı anlayacaklarını sanmayın. Oturup konuşmayı ve anlayabilecekleri bir dilde anlatmayı deneyin.

Çocuklar boşanmalardan nefret eder. İster kendi anababaları olsun ister diğer yakınları, boşanma denen şeyde ürkerler. Bunun da ötesinde çocuklar bencildir. Sırf kendileri için, yetişkinlerin evliliği bitsin istemezler. Ama büyükler boşanacaksa, torunlarla ilişkilerinin aksamayacağına dair garanti vermeil ve küçükleri rahatlatmalıdırlar. Ve tabi yeni hayatlarında bu sözü unutmamalıdırlar.

yaslibosanmalari1

Torunlarınız her ikinizi de seviyor olabilir. Boşanmanın sevgiyi engellemeyeceğine, ertelemeyeceğine dair de garanti verilmelidir. Ak saçlıların karşılıklı kötüleme, karalama gibi düzeysiz davranışlardan kaçınılması en doğrusudur.

Ne torunlarınızdan ne de anababalarından taraf tutmasını istemeyin. Torunlar yine sizin torunlarınız, kendi itişme ve kakışmanız sırasında ne onların ne de kendi çocuklarınızın bu boşanmada taraf olmasını istememelisiniz. Daha sonraları düğün, nişan, sünnet vs gibi buluşmalar da olacaktır. O zaman da medeni ve özgüvenli davaranışlar sergilemeye çalışın.

Çocuklara nasıl bir mesaj verdiğinize dikkat edin. Torunlarınıza yüzyıllar kadar uzun gelecek 20-30 yıllık evliliğin bitmesi belki de “aşkın olmadığına dair” düşüncelere itecektir. Lütfen çocuklara “aşkın olduğunu ama büyüklerin değişebileceğini, bir arada yaşayamaz hale gelebileceğini” anlatın. ‘Kadınlar şöyledir, erkekler böyledir, bütün erkekler şöyle yapar, evlilik böyle bir müessesedir, vs. vs.’ gibi genellemeler yaparak çocukların dimağına gereksiz mesajlar doldurmayın.

Gri boşanma tamamlandıktan sonra torunlara zaman ayırın, verdiğiniz sözleri yerine getirin. Unutmayın boşansanız bile yetişkin bir büyük olarak rol modelsiniz. Anababanın öğretemediği, hiç öğretemeyeceği öyle çok şeyi öğretebilirsiniz ki! Lütfen torunlara zaman ayırmaya devam edin.

Boşanmalar ve Kalp Krizi Riski” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz..

Kaynakça: HuffPost