Panik Atak


Panik atak bir endişe bozukluğudur. Kimileri panik nöbeti der, kimileri panik saldırısı. Sonuçta endişe birden atak yapar. Panik atak bozukluğu olanlar korku semptomları yaşarlar ve bir sonra gelebilecek panik endişesiyle beklerler.

2004 yılında uzun testler sonucunda bana da panik bozukluğu tanısı konmuştu. Uzun ve pahalı testlerden geçirildim çünkü panik atak kolay teşhis edilemeyen bir bozukluktur. Yapılan tüm fizyolojik testler temiz çıkarken, benim semptomlarım katlanarak artıyordu. En sonunda yine kendi doktorum, tüm raporları inceledikten sonra ve 4 aylık paniklerin sonunda teşhis koyabildi. En düşük dozda, bir yıl kullanıması gereken bir ilaç tavsiyesiyle işe başladık. Önerildiği gibi ilacı bir yıl boyunca kulandım. Bir yılın sonunda iyileştim ama ilaca bağımlı kalmamak için diğer holistik yöntemleri de öğrenerek uyguladım. Panikler yok denecek kadar azaldı. Artık panik yaşamıyorum.

Panik atak hiç bir uyarı vermeden gelir fakat stresli durumların sonunda patlak verir. Genelde sosyal endişe panik olarak belirir denebilir. İşin en korkunç yanı ise, panik ataklarının kalp krizini mimiklemesidir. Yani panik atak geçirirken, kalp krizi geçirilmiş hissi uyanır. Bu korku paniğin artmasına ve uzun sürmesine neden olur.

Panik semptomları kişiden kişiye değişir, kiminde terleme, karıncalanma, bulantı gibi ortaya çıkar kiminde ise hızlı kalp atışları, baygınlık ve nefes alma güçlüğü olarak görülür. Bazıları ölmek üzere olduğunu düşünerek acil yardım arar.

endişe, panik
endişe, panik

Genelde panik atak, ilk vuku bulduğu yerle özdeşleştirilir. Örneğin markette panik geçiren biri, oraya bir daha gitmemek için elinden geleni yapar. Panikle bağlantılı olduğu düşünülen tüm aktivitelerden kaçmakla sonuçlanabilir.

Panik nedenleri hala tam olarak bilinmiyor. Benim 2004 yılında geçirdiğim panik bozukluğu uzun ve streli bir iş gezisinin sonunda olmuştu. Ve ben hala panik nedenimi o iş gezisine  bağlarım. Acıdır ki iş gezisini, Paris gibi muhteşem bir şehire yapmıştım. Sadece 4 günde tamamlanması gereken, uluslararası bir projeyi temsil ediyorum ve oldukça stresli günler geçirmiştim. Ömrümün sonuna kadar o şehri bir kez daha görmek istemiyorum.

Başından geçen hekim! Yukarıda söylediğim gibi ilaç ile tedavi mümkün fakat sürekli ilaca bağımlı kalmamak için yapılacak birkaç şey olabilir.  Örneğin panik geldiğinde aslında kalp krizi geçirilmediği düşünülürse, panik çabuk atlatılabilir. Nefes alma tekniklerini öğrenmek de büyük fayda sağlar. Bunun ötesinde yaşanılan mekanı yumuşak ışıklarla ve rahatlık veren dekorasyonla süslemek, aromalı mumlardan yararlanmak da bir çözüm olabilir. Alkol ve kafeinden uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz de büyük yararlar sağlar. Kalsiyum, magnezyum ve B vitamini kompleksleri de öneriliyor ama ben yararını görmedim. Bitkisel bazda, valerian root denen bir çeşit ottan yapılan, bir ilaç doğal çözümler isteyenlere yarar sağlayabilir. Ben 2004’ten bu yana çantamda bu ilacı taşıyorum. Artık hiç kullanmasam da yine de taşıyorum. Bazıları kesekağıdı içinde nefes alıp vermenin işe yaradığını söylüyor. Bu yöntem sizin de işinize yarayabilir.panik2

Panik atak herkesin başına gelebilir. Hiç beklenmedik bir zamanda vurabilir. Stres dolu yaşantımızda endişelenmek ne kadar doğalsa, panik de öyle doğal bir bozukluktur. Endişeye mahal yok! Önemli olan teşhis konulması ve gereken tedavinin uygulanmasıdır. Paniksiz olsun günlerimiz!

2 thoughts on “Panik Atak”

  1. merhaba

    bitkisel bazda valerian root denen bir çeşit ottan yapılan bir ilaç demişssiniz..
    bende de psikolojiknefes darlığı var..bu ilacı nerden temin edebilirim ve tam ismi nedir bilgi alabilirmiyim

    çok çok tşkler şimdiden..

    1. valerian root bitkisi ile yapilan (bitkisel) ilac online bulunabilir. ornegin amazon’da bircok degisik firma tarafindan uretilen valerian ilaclar var: http://tinyurl.com/ojjt5c5
      sunu belirtmek isterim: ben yazimda bir ilac onermedim. sadece bana iyi gelen bir tedaviyi sizlerle paylastim. ilaci alanlara faydali olup olmayacagini bilemem.
      saglicakla kalin..

Comments are closed.