Saygı Nedir?


Öyle korkunç zamanlardayız ki yetişkinlerin çoğuna “saygı nedir?” diye sorsam, cevap alamayabilirim! Acaba saygı kelimesinin tarifini yapabilecek kaç yetişkin var? Sahi, saygı kaldı mı? Yoksa ben çok mu eski kafalıyım?

Saygısızlık her yerde! Saygısızlık sosyal medyada, siyasetçilerin ağızlarında, ailelerin merkezinde, okullarda, meydanlarda!

Saygısızlık sadece genç nesile ya da çocuklara özgü değil ve bence kültürün bir parçası olmuş durumda. Hepimiz saygısız davranışları kanıksamış gibi görünüyoruz. Saygısız konuşmalar normal hale gelmiş, kimsenin pek tepki gösterdiği yok!

saygı3

Yaşını başını almış, bizi yönetsin diye seçtiğimiz, örnek almak üzere sözlerini dinlediğimiz kimseler ağıza alınmayacak sözler sarfediyor. Bu insanlar öfkeli olabilir, ama topluma konuşanların öfkeyi dizginlemeyi bilmesi beklenmez mi?

Dijital çağda yaşıyoruz! Sarfedilen her söz, hiç beklemeden yemek masalarına taşınıyor. Herkesin ulaşabileceği yerde, yani İnternette duruyor.. Çocuklar da dahil, herkesin hemen haberi oluyor. Peki geleceğimiz, çocuklarımıza nasıl mesajlar veriyoruz? Evet, hepimizin yanlışları var. Herkes zaman zaman saygısızlık yapabilir, öfkesine yenik düşebilir ama neden yanlışa karşı özür hak etmeyelim? Neden tekrar tekrar hepimiz saygısızlığa maruz kalıyoruz? İnsanlık nereye kayboldu? Bu kimseler öfke kontrol derslerinden habersiz mi?

Kızgınlık ve öfke anında ağza gelen sıralanır mı? Buna kim dur diyecek? Saygısızca ifadeler ne de çabuk çıkıyor ağızdan! Sokaktaki insan yaptığında belki o kadar sorun değil ama halk figürleri saygısız konuşma ve davranışlara devam ediyor! Af buyrunuz, bence saygısızlıktan öte, beceriksizlik mesajı da veriyorlar! Çünkü düşüncesizce laf sarfedebilenlerin gerçekte daha iyisini bilmediğini düşünüyorum. Toplum olarak saygılı yöneticilere layık değil miyiz? Çalışanlar olarak da saygılı yöneticilere layık değil miyiz? Ya çocuklarımız? Onlar da saygılı öğretmenlere layık değil mi? Hepimiz dolduk! Artık biraz saygı lütfen! Karşılıklı saygı!

TV’yi açtığımda, sosyal medyada gezerken, çarşıda, komşuyla sohbet ederken halk figürlerinin sarfettiği terbiyesiz konuşmalara ve hakaretlere şahit olmak istemiyorum. Bu ülkenin bir vatandaşıysam, ben saygı gösteriyorsam karşılığında saygı bekliyorum. Üzgününm ama kanımca hepimiz birer ruhsal vaka olduk çıktık!

Sadece gençler ve çocuklar saygısızlık yapmıyor dedik.. Halk figürü yetişkinler de saygısız davranıyor dedik.. Peki bunların anababaları saygı öğretmemiş mi oluyor? Yoksa zamanla üzüm üzüme baka baka mı kararıyor?

saygı1

Yineliyorum ve soruyorum! Gelecek nesillere nasıl mesajlar veriyoruz? Saygı söz konusu olduğunda, yeni jenerasyonu daha şimdiden, hepten kaybetmiş olabilir miyiz? Rol model kim? Aile mi? Akrabalar mı? Sosyal medya mı? Diğer kitle iletişim araçları mı? Liderler mi? Okul mu?

Her yerde saygısızlık dizboyu! Saygısız yöneticilere ve liderlere bu davranışlarının kabul edilemeyecek hale geldiğini kim, ne şekilde anlatacak? Sahi, saygı nedir? Eşler birbirine, öğretmen öğrencilere, yöneticiler çalışanlara, komşu komşuya, müşteri esnafa, siyasetçi topluma saygısız (ya da tersi de olabilir).. Herkesin ağzında küfür, hakaret kırla gidiyor.. Ne hale geldik? Saygı eski bir kelime mi? Sözlükten silindi mi? Benim haberim yok mu? Ben eski moda mıyım? Bir de bu yazıyı okuyun..