Otizm ve Gelişim Bozukluğu


Amerikan Sağlık Bakanlığının açıklamalarına göre otizm ve otizme bağlı gelişim bozuklukları tırmanmaya devam ediyor.

En son araştırmaların hedeflediği konuların başında kimlerin, neden otistik olduğu. Bununla birlikte otistik çocuğu olan ailelere verilecek destek ve erken teşhis konuları yer alıyor.
Amerikan Sağlık Bakanlığı bu konuda bir rapor yayınlayarak medikal kuruluşlar ve hekimlere dağıttı. Bu rapordan birkaç  maddeyi sizinle paylaşmak işityorum. Öncelikle bu rapor ülkenin değişik bölgelerinden son 8 yılda toplanan verilerden çıkarıldı.   Belki rapor dünyanın diğer coğrafyalarında yaşayan aileleri ve çocuklar ilgilendirmez ama bir perspektif verebilir.

  • 2010 bulgularına göre, 2008’den bu yana kaydedilen otizm artışı yaklaşık yüzde 30. Bu hızlı artışın nedeni bilinmiyor.
  • Otistik çocukların neredeyse yarısının (%46) IQ seviyesi averajın üzerinde.
  • Erkek çocukların otistik olma olasılığı, kızlara göre 5 kat daha fazla.
  • Çocuğun otistik olup olmadığı 2 yaş itibariyle anlaşılabilse de genelde 4 yaşından önce tanı konulamaz.konserve

Bu bilgiler işinize yarar mı?
Yukarıda belirttiğim gibi dünyanın başka bir coğrafyasından gelen bilgi işinize yaramayabilir ama bir fikir verebilir.  Belki de Türkiye otizm istatistiklerine yeni bir bakış açısı için işinize yarayabilir. Ayrıca erken teşhis konusuna biraz daha dikkatli bakmak için de yararlı olabilir. Bilinçli aileler 2 yaş itibariyle çocukta otistik eğilimlerin olabileceğini düşünerek hekimle işbirliği yaparak erken teşhise yardımcı olabilir.  Otizm ve gelişim bozukluğu ile ilgili  bir başka
yazıma şuradan ulaşabilirsiniz.

Ve diğer yazılarım:

Otizm Neden Tırmanışta?

Kan Testiyle Otizm Teşhisi

Otizm Tedavisi Yeterli mi?

Down Sendrom Nedir?

Tablet Bilgisayarlar ve Otistik Cocuklar

Otistikler İçin ABD’de Neler Yapılıyor?

Otistiklere Oksitosin Hormonu

Zeki Ebeveynlerin Otistik Çocukları