Enerji İçeceklerindeki Tehlike


Enerji içecekleri tehlikeli olabilir ve bu nedenle 18 yaşından küçüklere satılmasını yasaklayan ülkeler mevcuttur.

Gerçekte, enerji içecekleirnin satışı denetlenmelidir. En azından kimlere satılacağı konusunda düzenlemeler getirilmelidir. Ve bu içeceklerin  üzerine uyarılar yazılmalıdır.

Enerji içecekleri, özellikle gençler arasında oldukça popüler.  Gençlerin ve öğrencilerin enerji içeceği alma sebebi olarak enerjiyi arttırmak ve uykuyu azaltmak gösteriliyor. Enterji içecekleri uykuyu kaçırıyor ama yanında bir sürü tehlike de armağan ediyor! Araştırmalar gösteriyor ki bu içecekler kusma, baş dönmesi, karın ağrısı, hızlı kalp çarpıntısı, göğüste rahatsızlık hissi, felç, karaciğer hasarı, karaciğer yetmezliği, solunum bozuklukları, psikolojik rahatsızlıklar, hipertansiyon, kalp yetmezliği beklenmedik sorunlara neden olabiliyor. Hatta ölümlerle sonuçlanabiliyor.

Bütün bu korkunç yan etkilerine rağmen enerji içecekleri herhangi bir denetime tabi olmadan satılıyor. Bu içecekleri çocuklar da dahil, her yaştan insan alabilir ve sorunlardan habersiz anormal miktarlarda tüketebilir. İçeceklerin üzerinde günde en fazla ne kadar içilebileceği, kafeinle ve alkolle birlikte alınmaması gerektiği gibi özel uyarılar bulunmuyor.

Üreticilerin bildirdiğine göre günde iki taneden fazla içilmemesi gerekiyor fakat bunu gözlemleyecek ya da takip edecek bir mekanizma yok. Daha da kötüsü içeceklerin üzerinde; olası yan etkileri, uzun vadede ortaya çıkabileck olumsuzluklar, hamilelere zararları gibi olumsuzluklar hakkında uyarı yazıları bulunmuyor.

Gençlerin kolaylıkla alıp içitiği bu içeceklerin mental (psikolojik) sorunlara neden olduğu biliniyor. Bu nedenle bazı uluslararası gruplar bu içeceklere denetleme getirilmesi konusunda seslerini yükseltiyorlar.  Waterloo Üniversitesi ve Kanada Dalhouse Üniversitesinin yaptığı çalışmaların sonuçlarına göre enerji içeceği tüketen lise öğrencilerde depresyon belirtileri, mariyuanna içme eğillimi ve alkol kullanma isteği beliriyor.

Enerji içeceklerinde ne var?

Bu içecekler çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Üreticiler içeceklerin üzerine gerekli uyarıları koyarsa, tüketici kendi kararını kendisi verebilir. Ancak bu içecekler normal bir meyve suyu gibi ya da gazoz gibi satılırsa, halk da bilinçsizce tüketmeye devam edecektir. Öncelikle liselilere ve çocuklara satışının yasaklanması gerekir. Anababaların bu içecekler hakkında bilgi sahibi olması beklenir, ki çocuklarını uyarsınlar.  Enerji içeceklerindeki kafein kalp ritm bozukluklarına neden olabilir!

Enerji içecekleri herkes için uygun olmayabilir, hatta bazıları için tehlikeli olabilir.  Bu içeceklerin satışı denetlenmelidir. En azından 18 yaşından küçüklere satılmamalıdır.