Neden Hareketli Kalmalıyız?


Neden hareketli kalmalıyız? Neden egzersiz yapmalıyız?

  • Egzersiz endorfin denen kimyasal madde salgılamaya neden olur, o yüzden egzersizden sonra enerjik hissedilir. Huzur, barış ve mutlulukla dopdolu hissedilir ve bu da zihnimize enerji ve yenilenme duygularını iletir. Kısaca egzersiz hem vücudun hem zihnin işine yarar..
  • Egzersizle istenmeyen kilolardan kurtulmak mümkün olur. Hatta bazı hastalıkların riskinden uzaklaşılabilir. Bu hastalıklara örnek olarak diyabet ve yüksek tansiyon verilebilir.
  • Egzersiz yapanlar yaşlandıklarında mükafatını alırlar. Gelecekte alınacak mükafat şimdiden idrak edilemeyebilir ama ilerde vücut teşekkür edecektir. Özellikle kadınlar menopozdan sonra osteoporoz (kemiklerin gözenekli ve güçsüz hale gelmesi) riski taşırlar. Bilimsel çalışmalar ağırlık kaldırmak, ip atlamak, koşmak ve hızlı yürüyüşler yapmanın kemikleri güçlendirdiğini kanıtlamıştır.
  • Kalp krizinden ölme gibi bir korku yaşıyor musunuz? Yüksek tansiyon sorunu yaşamak istemiyor musunuz? Felçleri önlemek niyetinde misiniz? An itibariyle kaç kilo olursanız olun, hareketli kalarak bu sorunları ve daha bir çoğunu engelleyebilirsiniz.exer
  • Canınız mı sıtkın? Moraliniz mi bozuk? Dışarıda 30 dakika yürürseniz, mutluluk hissedeceğinize garanti verebilirim. Düzenli egzersizin bir faydası da depresyondan uzaklaştırmasıdır.
  • Nasıl hissettiğiniz sorulduğunda şu kelimelerden bazılarını kullanıyorsanız, hareketli kalmak zorundasınız: güçsüz, isteksiz, cansız, enerjisiz, durağan, miskin, uyuşuk, yorgun, üşengeç, uykulu.. Düzenli egzersiz kasların güçlenmesi sağlar. Bu sayede kardiyovasküler sistem daha etkin çalışır. Akciğerler  tam performans ile çalışacağı için enerji ve dinginlik duyumsanır. O yüzden, egzersizden sonra yorgun hissetmek yerinde uyanık ve canlı hissedilir.
  • İnsomni sorunundan mı muzdaripsiniz? Yani uykusuzluk mu çekiyorsunuz? Düzenli egzersiz, bedava uyku hapı gibidir. Vücudu rahatlatır, uykuya gitmeyi kolaylaştırır, verimli uyku sağlar. Yalnız uyku saatine yakın egzersiz yapılmamalıdır çünkü yukarıda bahsettiğim gibi enerji vereceği için uykuyu engeller.
  • Ve egzersiz iyi görünmeye yarar. Zayıflatan ilaç nedir?

Öyleyese ne duruyoruz? Hareket edelim.. Hareketli kalalım..

exer2

One thought on “Neden Hareketli Kalmalıyız?”

  1. her şeyden önce beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeliyiz.

Comments are closed.