Facebook ve Özgüven


Fazla Facebook özgüveni yitirmeye neden oluyor.
Toplam 881 kadının katıldığı bir çalışmada Facebook kullanıcılarına bazı sorular soruldu. Bu sorular, ne kadar Facebook kullandıkları ve ne tür Face aktiviteleri yaptıklarıyla ilgiliydi.
Örneğin birisinin fotoğrafına baktıklarında nelere dikkat ettikleri sorusu soruldu. Nasıl giyindiği mi yoksa sahip olduğu vücut imgesi mi önemliydi. Bu bayanlara yeme alışkanlıkları, kiloları, idealize ettikleri kilo ve beden imajları hakkında detaylı başka sorular da soruldu.
Cevaplara göre hemen tüm kadınlar sahip oldukları kilonun en az 10 kg altında olmayı istiyorlardı. Çoğunluğu gün boyunca Facebook’ta en az 80 dakika harcıyor ve en çok da arkadaşlarının fotoğraflarına bakıyorlardı.

facebook ve ozguven
Araştırma sonuçlarına göre Facebook’ta harcanan süre arttıkça, bayanların kendilerine olan güveni azalıyor çünkü ister istemez kendilerini diğerleriyle kıyaslıyorlar. Ve bu durum özellikle kilo kaybetmek isteyen kadınlarda çok belirgin olarak ortaya çıkıyor. İdeal kiloda olduğunu düşünen ya da kilo almak isteyen kadınların özgüven sorunu bulgulanmadı.
Uzmanlara göre birçok kadın, Facebook’ta fotoğraflarını yayınlarken Fotoşop’tan geçiriyor. Dolayısıyla doğal hallerini değil, idealize ettikleri görüntülerini paylaşıyorlar. SkinneePix gibi app’leri kullanan kadınlar fotoğraflarında daha zayıf ve ince görünüyorlar. Bundan habersiz diğerleri fotoğraflara baktığında aşağılık kompleksine kapılıyor. Buna negatif beden imgesi deniyor.facebook ve ozguven1
Sonuç olarak araştırmacılar Facebook’ta harcanan zamanla doğru orantılı olarak kadınların özgüven hassasiyetinin artıp azaldığını bulgulamış oldular. Bu çalışmanın sonuçları size tanıdık geliyorsa ne yapacağınızı biliyorsunuz, değil mi?

Depresyonda mısınız? Facebook’tan uzak durun!