Kirli Para


New York Üniversitesi, “Kirli Para” isminde bir proje geliştirdi. Bu bilimsel araştırmanın sonuçları oldukça bilgilendirici ancak rapor herhangi bir bilimsel dergide henüz yayınlanmadı.

Kirli para projesi nedir?

Dolaşımdaki paranın üzerinde bulunan mikrop ve bakterilere ait yapılan bu çalışmaya kirli para adı verilmiş.

Banknotların üzerinde 3000 çeşit mikrop olduğu bulgulanmış. Bu mikropların yalnızca yüzde 20si tanımlanabilmiş çünkü insandan gelmeyen DNA’lar üzerinde hala araştırmalar yapılıyor, anlaşılmaya çalışılıyor. Ve DNA’lar tanımlandıkça, genetik data bankasında kataloglara ekleniyor. İnsandan gelmeyen organizmaların kaynağı oldukça değişik. Örneğin atlardan, köpeklerden, egzotik hayvanlardan gelebiliyor. Banknotlarda, minüskül miktarda da olsa ölümcül zehirlere rastlanabiliyor (anthrax gibi,..)

Paranın üzerinde antibiyotiklere dirençli bakteriler, yiyeceklerden geçen mikroplar, cilt enfeksiyonuna neden olan bakteriler, gastrit, ülser ve ishale neden olan virüsler, zatürre mikrobu, e-coli gibi virüsler de bulunmuş.

Paranın nelere kadir olduğuna bir örnek de buradan işte buyrun! DNA analizlerinde öyle genlere rastlanmış ki penisilin ve metisilin ilaçlarını etkisiz hale getirebiliyor! Araştırmacılar parada bulunan mikropların, umumi tuvaletlerde bulunan mikroplardan farklı olmadığını söylüyorlar!

Araştırmanın sonuçları kısaca şöyle diyor.. Zaten bildiğimiz bir gerçek yeniden sahneleniyor: Parada pislik büyüyor! Parada rezillik büyüyür! Parada iğrençlik büyüyor!

para2

Bazı ülkelerde para pamuk ve ketenden yapılan dayanıklı bir madde üzerine basılıyor. Türkiye’de kağıt para pamuk, keten ve bazı kimyasal maddelerin karışımıyla elde edilmiş özel bir materyal kullanılarak üretiliyor. Örneğin Kanada’da kağıt para plastik polimer filmler üzerine basılıyor. Kanada banknotları, pamuklu üzerine basılan paralardan daha dayanıklı olmasına karşın, bu tür paralarda mikroplar daha uzun süre yaşıyor.

Paranın mikrop yuvası olduğu uzun zamandır biliniyor. Herkes gün içinde paraya elleyebilir. Kirli paranın sağlığa zarar vermemesi için parayı tuttuktan sonra elleri sabunlu su ile yıkamak gerekir. Kirli paraya dokunan ellerin yüze sürülmemesi de önerilmektedir.

Fatoş’ça:

Para pis ve kirli olabilir.. Dokunduktan sonra ellerimizi yıkarız da asıl önemli olan insanlıığımız.. Onu kirletmesek.. İçimiz  dürüst ve temiz olsun çünkü insanlığı temizlemek için sabunlar işe yaramıyor.. En güçlü deterjanlar da insanlığı temizleyemiyor maalesef..

One thought on “Kirli Para”

  1. Valla Halkım gene dört ayak üstüne düştük desenize. Bizim paranın yüzünü gördüğümüz yok ki tutmak ne haddimize. Hükümet yine bizi düşünmüş biz zarar görmeyelim diye ne risklere girmişler meğer. Allah başımızdan eksik etmesin Tayyübümü.

Comments are closed.