Daha Az Antibiyotik Kullanmak Mümkün mü?



Antibiyotikler gittikçe daha çok ve yersiz kullanılır oldu. Olur olmaz, gerekli gereksiz, her fırsatta kullanılan antibiyotikler insanların bağışıklık sisteminin zayıflamasının en belirgin nedenidir. Hekimler ve araştırmacılar, sindirim sistemi bozukluklarının da fazla antibiyotik kullanımı ile ilgili olabileceği düşüncesindeler.

Yüzyıllardır ilaç olarak kullanılan üç değerli doğal antibiyotik sayesinde belki de “ilaç antibiyotik” kullanımı azaltılabilir..
Sarmısak, kekik yağı ve bal üç önemli doğal antibiyotik olarak biliniyor

Hemen hemen bütün kültürlerde binlerce yıldır ilaç olarak kullanılan sarmısak 1700’lü yıllarda vebanın önünü kesmek için kullanılmış. Sarmısak doğal bir antibiyotiktir. Bunun ötesinde antiviraldir, antifungaldır (mantarkıran) ve antimikrobiyeldir (mikrop öldürücü). Ayrıca antioksidan ve antikanserojendir. Bağışıklık sistemini güçlendiren en şifalı bitkilerden biri olarak bilinir.

Sarmısakta allicin isminde antibakteriyel bir çeşit yağ bulunur. Bu yağ sayesinde vücudun kötü bakterilerle savaşması mümkün olur. Uzmanlara göre sarmısağın ilaç özelliğini koruyabilmesi için çiğ ya da az pişmiş şekilde tüketilmelidir. Ilık suyun içine bir baş ezilmiş çiğ sarımsak ve biraz bal konularak ilaç niyetine içilebilir. Yalnız mide sorununuz varsa pişmiş sarımsak tüketmeyi tercih edebilirsiniz. İlaç değil sarımsak kullanın! diyenler bile var..sarmimsa

Araştırmacılar kekik yağının hastalık yapan bakterileri yok etme özelliğine sahip. Bu işlem sırasında kekik yağı, vücuda yararlı iyi bakterileri ortadan kaldırmıyor. Kekik yağı antibakteriyel olduğu kadar antiviral ve antifungal özellikler de taşıyor. Suya veya meyve sularına bir iki damla damlatılarak içilmesi öneriliyor. Yalnız uzmanlar hatırlatıyor: Kekik yağının ise yaraması için yüzde 70 oranında karvakrol (kekik özü) içermesi gerekiyor.

kekikBal da antibiyotik bir besin kaynağıdır. Özellikle manuka ağacından gelen balın çok şifalı olduğu biliniyor. Manuka ağacı Avustralya ve Yeni Zelanda coğrafyasına ait bir ağaçtır. Bal, antik çağlardan beri antibiyotik bir ilaç gibi kullanılmıştır.

bal

Ayrıca limon, zerdeçal, karanfil, zeytin yaprağının özü de günlük diyete eklendiğinde bağışıklık sistemine takviye yapabilecek, antibakteriyel ve antibiyotik özelliğe sahip değerli besinlerdir. Belki de eski zamanlarda olduğu gibi doğadan ve doğal besinlerin gücünden yararlanmaya başlamanın zamanı geldi! Belki de daha az antibiyotik kullanarak immunal sistemimizi islah etmek ve yeni türeyen hastalıkların önünü kesmek mükmündür! Ve.. 16 – 22 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftasdır!

Kötü haber! Antibiyotikler güçten düştü.. Artık bazı hastalıklara çare değiller..