Sokaktaki İnsan



Sokaktaki insan için Mısırlı blogcu Mahmut Salem’den mesaj var:

“Devrim yapacaksanız kapasitenizi gösterin. Birşeyler başlatın. Bir partiye üye olun. Bir kurum oluşturun. Gerçek bir problemi çözmeye koyulun. Sokaklarda sürüler halinde buluşmaktan, koşmaktan ve oturmaktan farklı birşeyler yapın. Bu iş sokakta çözülmez; gerçek sokak hareketi tek vücut olarak harekete geçmektir; sokakta gelişigüzel buluşmak değildir. Yapılacak şey karşı geldiğiniz sistemin yanlışlarını düzeltmeye koyulmaktır; bozulmaya, çürümeye, çalma, çırpma, yalan ve rüşvete karşı gelmektir. Ama sokaklarda sürüler halinde koşmakla amaca ulaşamazsınız. Arabaya bindiğinde emniyet kemerini bağlayarak, trafik kurallarına uyarak, Polis Akademisinde okuyarak, Mecliste görev alarak ve yöneticileri yaptıklarından dolayı sorumlu tutarak işin üstesinden gelebilirsiniz..”

Tahmin edeceğiniz gibi Mahmut Salem bu sözleri kendi ülkesindeki sokak protestocularına söylemişti..

Yeni Dijital Çağ kitabında hergün yeni protestoların ve devrim peşinde koşan kalabalıkların yeni şeyler talep etmek için sokaklara yayılacağı söyleniyor. Daha direkt söylemek gerekirse: “Devrim amacıyla hergün daha çok sokak hareketi göreceğiz ama her seferinde beklentiye daha az cevap verilecektir” denmektedir. (Okuyucuya not: Kitapta yazılan her şeyin, yapılan her tahminin doğru olduğunu beklemek yanlış olsa da, kanımca, referans olarak kullanmak anlamlıdır.)

Sokak hareketleri teknolojinin önderliğinde oluşuyor ama gerçek bir lider yok. Sokaktakilerin dile getirdiği birçok problem var ama ortak bir problem bulmak [her zaman] kolay değil! Öyleyse son 40 yılın en büyük devrim liderlerini yakından tanımış bulunan Henry Kissinger’in dediği gibi “Zamanla zayıflayıp yok olacak ayaklanmalardan” mı bahsediyoruz? Belki de Kissinger teknoloji ile birleşen sokak hareketlerinin boyutunu hesap etmek için biraz yaşlı.. Siz ne dersiniz?

Turkey Mining AccidentSoma madenindeki facianın arkasından yaralı olarak ambulansa alınan işçinin “çizmelerimi çıkarayım mı” şeklindeki sorusunun düşündürdükleri için tıklayın..