Yapay Zekalı Robotlar Aşırı Zeki!



Uygulamalı ve Teorik Yapay Zeka isimli dergide yayınlanan bir çalışma özetine göre yüz yıl sonra insan türü nüfus olarak iyice küçülmüş olacak. Yapay zekalı robotlar çoğunlukta olacak.
Yapay zeka dediğimizde kendi kendine karar verebilen, aşırı zeki elektronik beyinlerden bahsediyoruz.

Bu elektronik beyinler robot sistemlere konursa yürüyen, konuşan, düşünen ve kendi kendine karar veren bir yaratıklar oluşturmuş oluruz. Mars’ta araştırma yapan rover üzerine yerleştirilirse, ne zaman ve hangi durumlarda fotoğraf çekeceğine, fotoğrafları ne zaman ve hangi sıklıkla dünyaya göndereceğine karar verebilir. Bir savaş silahının üzerine adapte edilirse, insanların kumanda etmesine gerek kalmadan kendi kendine karar vererek düşmana ateş açabilen tam otomatik silah üretmiş oluruz.

Çalışma özetinde anlatılanlar kısaca şöyle:

Yapay zeka ile oluşturulan savaş robotlarına meşru müdafaa öğretiliyor. Böyle olunca ayırt etmeksizin tüm insanları kendilerine düşman olarak göreceklerdir. Robotlar kendi varlıklarını sürdürebilmek için savunmaya geçecekler, ardından hiç beklemeden saldıracaklardır. Bu anlattıklarım kurgu değil. Kurgu halini Amerikan sineması yıllardır çoluk çocuk hepimize seyrettiriyor!

Araştırmacılara göre yapay zekayı tam olarak anlamayan insanlar (hemen hepimiz yani), insanlığa zarar vereceği düşünüldüğünde robotların fişinin çekilebileceğini sanırlar. Oysa olay o kadar kolay değildir. Yapay zeka, adından da anlaşılacağı gibi, robotların kendi kendine düşünebilmesine olanak tanıyan bir teknolojidir. Robotlar, insanlar tarafından fişlerinin çekileceğini anladığında buna karşı bir savunma mekanizması ivedilikle geliştirebilirler.

Kendi kendine düşünebilen, karar verip harekete geçen robotlar neler yapabilir?

acayip robot
Acayip asker robot.. Sırtında 50 kg yük taşıyabilen katır gibi bir asker yardımcısı.. Çirkin mi çirkin.. Hem de çok gürültülü..
  • Herhangi bir hükümetin güvenlik sistemini rahatlıkla kırabilir, nükleer santrallerin ya da orduya ait düzenlemelerin içine girebilirler.
  • Dronları yönetebilirler, kolaylıkla bulacakları hedeflerini, anında kolayca ortadan kaldırabilirler. Bunun için ilaç da kullanabilirler, patlayıcı da!
  • Yeryüzünde yaşayan herhangi bir insanı, ki buna dünya liderleri, halk figürleri, ünlüler, aktivistler, gazeteciler, vs. de dahil, rahatlıkla bulup öldürebilirler. Yanılma payları sıfırdır!
  • İnternete hakim olabilirler. İnternet aktivitelerini gözlemleyip, kontrol edebilirler. Telefon konuşmalarını, trafik kontrolünü, gizli askeri konuşmaları, havaalanı ve yer arasında iletişimi ve bunun gibi titizlik ve hassasiyet gerektiren birçok işi hatasız yürütebilirler.
  • Kendilerinde bulunan yapay zeka sistemini kullanarak yeni yapay zekalar inşaa edebilirler. Böylece kendilerinden daha akıllı robotlar oluşturmuş olurlar. Her nesil kendisinden daha zeki cihazların oluşumuna olanak tanır ve bunlar çok kısa sürede gelmiş geçmiş en zeki insandan daha zeki olabilirler.

Hükümetler böylesi becerikli robotları almak için yarışa gireceklerdir, henüz girmedilerse!! Yalnız kendilerine robotların günün birinde insan ırkını yok edeceği söylenmeyecektir!! Zaten bir hükümet böyle bir silaha sahip ise, öteki hükümetler de sahip olmak için herşeyi yapacaklardır.

Virüs gibi yayılan zeki robotlar yakında birçok ülkenin stratejik yerlerinde işbaşı yapmış olacağa benziyor.. Yalnız unutmayalım ki hükümetler bu robotları kontrol edemez, onlarla başa çıkamazlar. Çünkü yeryüzündeki bütün hükümetler halklarına gereğinde yalan söyleyebilirler ama yapay zekalı robotları hiç bir zaman kandıramazlar! Bu robotlar için “tam baş belası” desek haksızlık etmiş olmayız!

Askeri ve ekonomik amaçlarla dizayn edilen bu tür sistemlerin büyük titizlikle inşa edilmeleri gerekir ki insanlığa zarar vermesinler. Amaç insanlığı ortadan kaldırmak değilse tabi..

Bu arada Google da bir askeri robot firması satın almış bulunuyor. Askeri robotların arama motoru olarak kullanılmayacağını hepimiz biliyoruz! Peki Google neden robot imalatına el attı dersiniz?  Google, yapay zekayla çalışan, kendi kendine karar verebilen Terminator üretimine geçiyor olabilir mi? Hollywood filmleri Terminatorları zaten bir süredir normalize ediyor. Şimdi artık yapay zekalı aşırı zeki Terminatorların gerçek hayatta karşımıza çıkmalarının sırası geldi.. Aşağıdaki fotoğrafa tıklayarak kısa bir video seyredebilirsiniz..

Bir Not: Aralarında Elon Musk ve Mustafa Suleyman’ın da yer aldığı 116 yapay zeka ve robotik uzmanı, Birleşmiş Milletler’e gönderilen bir mektupta “katil robotların” savaş alanlarından yasaklanmasını istedi. Ve de 1 Ağustos 2017’de Facebook’un yapay zekaları kendi dillerini geliştirdi. Tehlikenin farkında mısınız? Terminator robotlarla ilgili paniğe kapılmanın vakti geldi mi? 

Rise-of-terminator-robots

 Robot gazeteciler..

Robotlar ve Silahlanma

Robotlar da Yemek Yapar

Robotlar da Müzik Yapar

Robotlar da espri yapar

Robotlar da asker olur

Robotların Fişini Çekemezsiniz!