Kasırga İsimleri



Amerika’da yaşanan kasırgaların isimleri gelişigüzel verilir. Ama yine de bir erkek, bir kadın ismi olamak üzere dönüşümlüdür. Kasırganın şiddeti göz önünde bulundurulmaksızın, sırada kadın ismi varsa kadın, erkek varsa erkek ismi verilir. Katrina’yı hatırlayan var mı? Ya Hugo’yu?

Yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre kadın ismi verilen kasırgaların oluşturduğu felaket ve yıkım, erkek ismi verilmiş kasırgalardan çok daha fazla!

Kaslı, pazulu, adonisli isimlerin, hanım hanımcık kasırga isimleri karşısında daha zayıf olduğunu bulgulayan bu çalışma son 60 yılın fırtına istatistiklerini değerlendirdi ve sonuçlar ABD’de prestijli bir dergide yayınlandı.

Araştırmacılar bu çalışma sırasında oldukça ilginç bir bulguya rastladılar: Fırtına ismi kadın ismi ise, insanlar şiddetli bir kasırga olacağına ihtimal vermiyorlar dolayısıyla hazırlık yapmıyorlar. Erkek isimli fırtınaların şiddeti meteorolojistlerce düşük olarak tahmin edilse bile, halk bu kasırgalardan korkuyor ve daha fazla hazırlanıyor. Ordunun ve polisin boşaltma emrine ve uyarılara riayet ediyor. Yine mi cinsiyet ayrımcılığı :-\

Oysa kadın isimli kasırgalar ne kadar şiddetli tahmin edilirlerse edilsin, halk fazla büyük bir fırtına olacağına ihtimal vermediğinden yeterli hazırlıkta bulunmuyor, önlem almıyor.

Araştırmacıların halka böyle bir tavsiyede bulunması ne kadar gülünçse, halkın “insanlar tarafından verilen bir kasırga ismine” gore haretket etmesi de o kadar gülünçtür. Bazı bilimsel çalışmalar gülünüçtür, ama sonuçlar düşündürücüdür!