Sebzeler, baharatlar, mitsel bitkiler



 

 

Sebzelerin, meyvelerin, otların ve baharatların yararları binlerce yıldır ağızdan ağıza dolaşmaktadır. Günümüzde İnternet bu dolaşıma hız vermiştir, herşeyi Googlelama yöntemiyle bulup çıkarabiliyoruz. Merak ettim, acaba Google’a “mitsel bitkiler” deseniz ne getirir..  :-\

Yorgunluk, tembellik, özgüven, çekingenlik, yalnızlık, agresiflik, takıntılar ve keyifsizlik gibi hepimizin zaman zaman hissettiği olumsuz duygulara iyi gelen şifalı bitkilere mitsel bitki diyorum.  

Acı biber ve wasabi kutsanmış olabilir ve ben buna hiç şaşmam! Yorgunluk ve tembellik hislerine karşı koymak için ağıza atılacak bir parça acıyla gün boyu enerji kazanmak mümkündür. Çok cesursanız wasabiyi tercih edin; ama unutmayın ki ağzınızda lokma çiğner gibi çiğneyip yutarsanız enerjiniz ertesi güne de sarkabilir! Tabi bu ne kadar enerjiye ihtiyacınız olduğuna bağlıdır! Biliyorsunuz wasabi çok ama çok acı bir bitkidir ve minicik bir parça yiyecek olursanız, gözlerden ve burundan şakır şakır akacak yaş ve mukusu (sümük) engelleyemezsiniz!

Maydanos bir demet yeşil şifadır. Miğde ağrılarına iyi geldiği bilinen maydanos kendinize olan güveni tazelemekte de işe yarar. Yalnız özgüven edindiğinizi düşündüğünüzde, ön dişinizde asılı duran bir parça yeşillikle gülümseyerek güven gösterisi yaparsanız belki özgüven eksilere düşer. Önce özgüven için maydanos yenir, arkasından ayanaya bakılır, ardından sıcacık gülücükler savrulur..

Çekingenlikten sıyrılmak için baklagillerin önerildiğini duydum. Yalnız aşırıya kaçmamakta yarar var, fazla gaz pek iyi birşey değildir.. Herşeyin kararı..

Kendini yalnız hissedenlere domates, biber ve patlıcan öneriliyor.. Biri yalnızlık mı dedi? Nasıldı o ünlü şarkı? Domates, biber, patlıcan! Bir yalınızlık şarkısı söyler sazım..

Agresifler fındık, fıstık ve ceviz yemeliymiş. Ceviz ve Omega 3 ile ilgili diğer yazılarımda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Sarmısak efsunludur. Sarmısağın belirli değerleri düşürme yeteneği vardır. Örneğin boğaz ağrısını azaltmak için sarmısağa bulanmış bir bezin boyuna dolanması gibi.. Her sabah bir sarmısak yiyenin kötü kollesterol değerlerinin düştüğü de bilinir. 

Sebze, meyve ve otlara selam duralım, hayatı çok ciddiye almayalım ama mitsel bitkilere karşı ciddiyetimizi takınalım :-\