Su Hırsızlığı



Kaliforniya ABD’nin susuzluk çeken bölgelerinden biridir. Özellikle son zamanlarda kuraklık yaşayan Kaliforniya eyaletinde su hırsızlıkları olağan hale gelimeye başladı!

Eyalette yaşayan yaşlı bir çiftin, yerüstü su tankının 24 Mayıs gecesi illegal olarak boşaltıldığı bildirildi. Yaşlı çiftin Press Demcrat isimli yerel gazeteye verdiği bilgiye göre kendilerinin evde olmadığı bir gece tank tamamen boşaltılarak 3000 galon (yaklaşık 11.400 metre küp) kullanma suyu çalındı.

Bu bölgede su hırsızlıklarının en belirgin nedeni marijuana yetiştiricisi illegal şahıslar! Son zamanlarda yaygınlaşan bu tür kanunsuz aktiviteler, yörede sebze bahçesi olan kişileri hedefliyor. Çalınan suyun da bahçe sulamak için depolanmış olduğu belirtiliyor. Sızmalara karış korumalı olan tankın bulunduğu bahçeye bir kamyonetle gelmiş olunabileceği düşünülüyor ve hırsızların, suyu bir başka depoya aktararak uzaklaştıkları tahmin ediliyor. Suyun şu anki maddi değeri yaklaşık 1,000 Amerikan Doları olarak belirlendi.

Ocak ayında aynı bölgede buna benzer bir hırsızlık olmuştu ve bir okulun su rezervleri boşaltılarak yaklaşık 13,000 galon içme suyu çalınmıştı.

Fatoş’ça:
Annem, büyük dedesinin anlatmış olduğu bir hikayenin kulaktan kulağa genç nesillere aktarıldığını söyler ve bu söylentiyi birgün bizlere anlatmıştı. Büyük dede efendi dermiş ki; Gün gelecek insanlar kova kova altın karşılığında bir sürahi su satın almaya uğraşacaklar. Altının eski değeri olmayacak çünkü insanlar hayatta kalabilmek için sudan başka birşey istemeyecek. Yeraltı, yerüstü su kaynakları kuruyacak, yağmurlar yağmaz olacak, kuraklıklar başgösterecek ve su bulması neredeyse imkansız hale gelecek. İşte öyle günler geldiğinde hiç bir yerde düzen kalmayacak.

Bu çok moral bozucu günlere doğru ilerliyor olabilir miyiz? Açlık! Kıtlık! Kuraklık!

Sözü edilen yörede doğal yöntemlerle su bulmanın tek yolunun El Nino olduğunu düşünen günümüz bilim insanları, adeta bu El Nino’yu dört gözle beklemekte. 1997-98 El Nino sürecinde Kaliforniya, ihtiyacı olan suya bu doğal aktivite sayesinde ulaşmıştı. Ancak El Nino her zaman insaflı ve ağır başlı gelmez! O yüzden bazı bilimciler doğa olaylarının her zaman istediğimiz miktarda suyu, istediğimiz bölgeye bırakmayacağını düşünerek El Nino’nun çözüm olup olmacağı konusunda endişeli! Bildiğimiz gibi doğa olayları bazen tüm haşmetiyle geliyor ve son zamanlarda Türkiye’de yaşandığı gibi seller, toprak kaymaları ve diğer felaketler oluşabiliyor.

El Nino insaflı bir şekilde gelir de Kaliforniya’nın ve diğer bölgelerin su ihtiyacını karşılarsa süper olur. Aksi taktirde su hırsızlıkları artarak devam edeceğe benziyor.

Dünya Tükendi, Mars Hazır mı?

Savaşlar arttı

Su tükendi

Yiyecekler azaldı

Hastalıklar tavan yaptı