Ramazan Mübarek Olsun!



Ramazanda yurt dışında isem, en çok “Ramadan Mubarak” ne demek sorusuyla karşılaşırım! Önce inanan herkes için Ramazan mübarek olsun diyorum.

Yazılarımın bir çoğu ecnebi tanıdıklarımca Google çevirisi yapılarak okunduğu için bu yazıyı onları düşünerek yazdım. Ramazanı bilen diğerleri için de belki taze bir bakış açısı olur.

Ramazan sıradan bir ay değildir, mübarek bir aydır. Bu aya hazırlık gerekir. Hazırlık alışveriş ve temizlik gibi fiziksel hazırlanmaları içerir ama aynı zamanda zihinsel hazırlık da gerektirir. Bu kutsal aya değer verilmelidir; gün boyu aç kalındıktan sonra karanlık bastığında tıka basa yenilecek bir süreç olarak düşünülmemelidir. İşin manevi boyutu zihnen hissedildiğinde, çok keyifli ve huzurlu bir zaman dilimidir. Oruç tutmak gün boyu yemek yememek değil, içselliğimize geri dönmektir. Bir ay boyunca daha sakin, daha derin, daha farkında yaşamak ve bunu günlük yaşama adapte etmeye uğraşmaktır. Unutmayalım.. Herhangi bir canlıyı bir odaya koysak, aç bıraksak, akşam beslesek o da bu açlığa ayak uydurabilir.. İnsan olarak herhangi bir canlıdan farkımız olmalı.. Öyle değil mi? Ha bir de.. Ramazan ayı gösteriş ayı değil! Kimsesize, yaşlıya, hastaya, yoksula, yetime, öksüze kısacası muhtaçlara el uzatma, yürek açma ayıdır.

Ramazanda neler öne çıkar?

İbadet

Müslümanlar için bütün aylar değerlidir ama, Ramazan ayında ibadete daha fazla önem verilir. Ramazan orucuyla birlikte namaz kılmak, Kur’an okumak, artan dini aktiviteler, mevlütler ve teravih namazları Ramazan ayına imza atan dini aktivitelerdir.

Akrabalık

Bu ayda aile ve akrabalarla yakınlaşılır. Küskünler barışır. Ayrıca; mülteciler, fakirler, evsizler, öksüzler ve yetimler Ramazanda daima ön plana çıkar. İftar yemeklerine davetler sıklaşır. Düşkünler, yaşlılar ve yoksullar iftara davet edilir. İftara davet edilemeyen ihtiyaç sahiplerine iftar için para da verilebilir.

Yiyecek Alışverişi

Herşey kararınca!  Aşırıya kaçmamak gerekir. Oruçluyken alışveriş yapmak; gereğinden fazla yiyecek satın almak anlamına gelebilir. Hepimiz biliriz ki, aç karnına yapılan alışverişler daima fazla ve gereksiz maddeler içerir. O nedenle çarşıya alışveriş listesiyle gitmek ve listenin dışına çıkmamak iyi bir fikir olabilir. Listedeki maddelerin sağlıklı, besin değeri yüksek yiyecekler olmasına dikkat edilmelidir. Şekerli, asitli, boyalı içecekler yerine su ve ayran gibi sağlıklı içecekler tercih edilse daha iyi olur.

Paylaşmak

Ramazanda yalnızca iftar yemekleri paylaşılmaz. İhtiyacı olanlara maddi yardımda bulunulur (zekat). Ayrıca böyle ulvi bir ayda manevi paylaşımlar da yapılmalıdır. Güzel sözlerin, hadis-i şeriflerin paylaşımı gibi. Sonuçta Ramazan, bir aylık aç kalma süreci değil hem bedenen hem zihnen temizlik ayıdır. Huzur ve mutluluk, güzel davranış ve sözlerle paylaşılarak çoğaltılır. Pozitif düşünce bulaşıcıdır.

Okumak

Ben her Ramazan maneviyat içerikli kitaplar okurum. Ramazan başında kendime söz verir, okumayı düşündüğüm kitapları bir ay boyunca okur bitiririm. Size de böyle bir alışkanlık öneririm. Bunun ötesinde Ramazanda Kur’an okumak, cüzleri paylaşmak da güzel aktivitelerdir.

Bayram Seyahati

Bayram yaklaşırken seyahatler de artar. Yolculuğa çıkacaksanız ya da misafir bekliyorsanız uzun Ramazan günleri bu aktivitelere hazırlanmak için oldukça müsaittir.

Ramazan mübarek olsun. Oruç tutanlara Allah kolaylık versin. Tüm İslam alemine; keyifli bir oruç süreci, sağlık ve afiyet dilerim. Sonra gelsin bayram.. Iyd-ı fıtr mübarek olsun. Allah tekrarına erdirsin.

 

4 thoughts on “Ramazan Mübarek Olsun!”

  1. Merhabalar Fatoş Hanım.
    Ramazan ayı Kuran’ın İlahi Alemden İnsanlık Alemine indirilmeye başladığı aydır. Kadir gecesi bu ayın içindedir. Kadir gecesi Kuran’ın indirilmeye başladığı gecedir. Ramazan ayı Kuran’ın anlayacak şekilde okunacak ve anlatılacak aydır. Gerçek olan şu ki Kuran Her sabah sabah namazında ve namazdan sonra mutlaka okunması gerekir. Kuran insanın yaradılış yasasına göre hazırlanıp indirilen gerçektir. Allah’ın indirdiği ile hemhal olmayan insanın gönlünde ferahlık, dilinde tatlılık meydana gelmez. Gönüller ancak ALLAH’I anmakla feraha erer. (mutluluk bulur) Kuran OKU emriyle başlar o halde okuyalım. Kuran’ı mutlaka okuyalım. Ancak iniş sırasına göre düzenlenmiş meallerden okunursa anlaşılması daha kolaylaşır. Okuduğunuzda göreceksiniz ki Yüce yaratan Kendini anlatan RAHMAN suresinden sonra İNSAN ı anlatan İnsan Suresini indirmiştir. İnsana verdiği değeri anlıyorsunuz ancak ne yazık ki insanlar hep suç işleyerek ilerisini berbat etmek isterler. ALLAH İnsanların Allah’ın indirdiği Kuran ile yaşamaları ve hüküm vermelerini ister. Günümüzde insanların yazdıklarını DİN olarak anlatanlardan Allah’a sığınırım.
    Hoşça kalın dostça kalın.
    Saygılarımla
    Yusuf YAMAN

  2. Bütün insanların Ramazan Ayı kutlu olsun zira Kuran Bütün Dünya insanlığı için indirilmiştir.

    Allah Kuran’a göre korunanlardan eylesin.

    Gönlünüz PAK diliniz de HAK olsun.

    Allah’a emanet olun.

    Yusuf YAMAN

    1. Amin Amin Amin
      Allah razı olsun.. Ve benden size aynı güzel dualarla..
      Fatoş

  3. Amerikada yaşayan bir hanımefendiden Ramazan ayı ile ilgili böylesine doyurucu bilgilerle mücehhez bir yazı okumak bir Müslüman olarak beni ziyadesiyle duygulandırdı..Allah sizden razı olsun Fatoş hanım..Darısı bizim buradakilerin başına..
    Saygılarımla..

Comments are closed.