Hayattan Bir Tarif: İncirli Kek

Hayattan tarifler vermeye devam ediyorum.. Bu kez incirli kek yapalım ama önce incirin geldiği ağaçla ilgili çok kısa bir iki şey paylaşacağım.
Bahçemde kocaman bir incir ağacı var.. Ege ya da Akdeniz kıyılarında büyümüş mis kokulu incir ağaçlarına benziyor ama meyvesi biraz daha küçük. Genelde Türk inciri ABD’de iyi biliniyor, bilhassa Bursa türü olan cinsi.. Bu incirin fidanını bulmak pek kolay olmuyor. Bana 4 sene önce hediye olarak verilen kara incir ağacı (brown Turkey) epey büyüdü.  Benimki Bursa türü değil, bir çeşit kara incir ama meyveleri tatlı ve aromalı. Oldukça verimli ve dolayısıyla insanlardan başka sincaplara, kuşlara, arılara da besin kaynağı oluyor.. 

Ceviz de tavsiye ederiz..

Dalında ballanmış, mis kokan kara incirlerin hem görünümü hem de tadı enfes. İncir mevsiminde taze incirli kek yapmak isterseniz tarif aşağıda. Bu arada incirin kanser önleyici özelliklerini de okumanızı tavsiye ederim. Kuru incirde antikanserojen özellikler yaş incire göre daha fazlaymış.. Ve batı bilimcileri inciri keşfetti! incir2
İncirli Kek Tarifi
Malzemeler
• ¼ su bardağı erimiş tereyağı
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 yumurta
• 2 su bardağı un
• 1 fiske tuz
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
• 1 su bardağı süt
• 1 tatlı kasığı vanilya
• ¼ su bardağı dövülmüş ceviz
• 1 bardak dogranmış taze incir
Garnitür için
• 1 çorba kaşığı limon suyu
• 2 bardak dogranmış taze incir
• ¼ su bardağı kahverengi şeker (yoksa beyaz şeker)
Yapılışı
Derin bir kap içine elenmiş un, tuz ve kabartma tozunu koyun.
Başka bir kapta tereyağı ile şekeri mikser ile karıştırın. Yumartayı ekleyip çarpın. Bu karışımı un karışımına ekleyin ve süt koyup karıştırın. Orjinal tarifte süt yerine ağır krema koyuluyordu, maalesef krema benim sağlık denetimime takildi ve sütle yer değiştirdi. Son olarak kek karışımına vanilya, dövülmüş ceviz ve doğranmış incirleri de koyarak yavaşça karıştırın.
Kek karışımını yağlanmış, iki eşit büyüklükte pyrex kaba boşaltın – benim kullandığım pyrexlerin çapı 23 cantimetreydi. Pyrex kap yoksa eşit boyda iki metal tepsi de olur. Önceden ısıtılmış fırında, 175 santigrat derecede 30 dakika pişirin.
Bu keke bir de garnitür yapılıyor. Bir kapta limon suyu, kahverengi şeker (yoksa beyaz şeker), ve 2 bardak doğranmış taze incir karıştırılarak orta hararetli ocakta pişirilir. Ben ille de füzyon komponent katacağım için, garnitür pişerken bir tatlı kaşığı taze zencefil rendeledim. Soyulmuş taze zencefili buzlukta tutabilirsiniz, gerektiğinde çıkartıp rendelemesi çok kolay oluyor. Kaynayan garnitürün altı kısılır. 20 dakika kıvamlı bir hal alana kadar hafif ateşte kaynamaya devam ettikten sonra altı kapatılır.
Kekler soğutulur ve pyrex kaplardan çıkarılır. Garnitürün yarısı birinci kekin üzerine sürülür ve üzerine ikinci kek oturtulur. En üste artan garnitür yayılır. Bu kek kolay ve çabuk olduğu kadar lezzetli de. Hem görünüşü güzel hem de kokusu enfes.
Amerikan usulü incirli keki tadımlayan oğlum ve kızım “bu daha önce yediğimiz tatlardan hiç birine benzemiyor, aroması ve ağızda bıraktığı tat çok hoş” dediler. Onları memnun ettim.. Umarım siz de beğenirsiniz.   Afiyet olsun.
Taze incirli kekin besin değeri: Bir dilim kekte aşağı yukarı 400 kalori bulunuyor. Toplam yağ 9 gram ve kolesterol 56 miligram.