Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar

Saatin kendisi mekân, yürüyüşü zaman, ayarı insandır.

Bu da gösterir ki, zaman ve mekân, insanla mevcuttur!

~Ahmet Hamdi Tanpınar

Modernleşme yolunda bir toplumun trajikomik halleri, saatler ayarlanmalı, batıya iyiden iyiye ayak uydurulmalı, geri kalınmamalı..

Doğu ile batı sentezi yeniden harmanlanır, eski ile yeni yeniden çekişir, geleneksel ile modern yine birbirine dudak büker.. Ama bir yere kadar. Artık eskiler, gelenekseller, doğulular hep birden değişmelidir. Başlangıç noktası ise zamandır. Zamana ayak uydurabilen değişir. Öyle ise saatleri ayarlayarak işe başlanmalıdır. Saat tamircisi, saat terbiyecisi, saat dilinden anlayan bir adam Hayri İrdal’ın hikayesidir Saatleri Ayarlama Enstitüsü (SAE)..

Yalnız SAE, Hayri İrdal’ın fikri değildir. Kendisi az okumuş, az gezmiş, az tanımış, az övülmüş, azlarla yetinmiş bir çocukluk ve gençlik geçirmiştir. Yetişkinlikte de tıpkı gençlike olduğu gibi absürt denen her ne varsa gelir başına. Bunlardan biri de Halit Ayarcı ile tanışması ve birlikte SAE’yi hayata geçirmeleridir. Roman karakterleri karikatürler gibidir. Hepsi komik. Hepsi bir çeşit dram kahramanı. Hepsi trajikomik.

Roman benim için bir yerlerde sıkışıp kalmış, okunmaya geç kalmış bir mücevherdir.. Kitap 395 sayfalık, bitmesinden korkulan lezzetli bir film gibi. Okurken kahkaha tufanına kapılmayı özlediyseniz bu kitabı okumalısınız. Düzene sokuşturulan laflar, bürokrasiye atılan taşlar ve modernlik yarışındaki toplumsal yaşama savrulan acı alay.. Bu kitap enfes bir dille yazılmış hem eğlenceli hem de düşündürücü bir roman. Ve Huzur romanının yazarı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kaleminden çıkmış inanılmaz zarif, bir o kadar gülünç ve orjinal. 1960’lı yılların başında robotumsu yaşam mentalitesine sahip bir Türk edebiyatçısını saygı ve hayranlıkla alkışlıyorum.

Türk okuyucuları: Gençler, yaşlılar, ve hatta çocuklar.. Böyle bir şahesere sahip olduğunuz için övünmelisiniz. Yaşlı halanın ölüp dirilme hikayesiyla kahkahaya tavan yaptırmalısınız.. Ve okuduktan sonra yeniden okumalısınız. Tıpkı benim yeniden okumayı planladığım gibi.. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü isimli romanını benim aldığım keyifle okumanız dileğiyle..

 saatler vakitler zamanlar

2 thoughts on “Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar”

Comments are closed.