Florida Eyaletinde Yükselen Sular

 

ABD’nin Florida eyaleti iklim değişikliğinin odak noktası durumunda. Amerika’nın en güneyindeki Florida eyaletinde su seviyesi bir süredir yükselmekte. Oldukça yoğun bir nüfusa sahip olan eyaletin en güney kısmı hem jeolojik yer yapısı ve hem de atmosfer olayları açısından oldukça hareketli bir bölge. Her yıl üzerinden onlarca tropik fırtınanın geçtiği Florida eyaleti, yükselen su seviyesi ile alarma geçmiş durumda.

Yaklaşık 2.5 milyon nüfus, 1.3 milyon ev bulunan Florida’da 2030 itibariyle okyanus seviyesinin şimdiye göre 2 kat yükselmesi bekleniyor. Bu durumda Miami’den ev alır mıydınız? Okuyalım..

Dünyanın diğer yörelerinde de (Venedik gibi) küresel ısınmaya paralel olarak okyanuslar yükselmeye başladı. Güney Florida için önerilen şey hemen harekete geçilmesi ve yükselen suların ciddiye alınarak şehirlerin boşaltılmaya başlanması.

Bilindiği gibi küresel ısınma okyanusların birden aşırı yükselmesini, yani beklenenden daha kısa sürede ve daha fazla yükselme olasılığını, ikiye hatta üçe katlamış durumda. Su seviyelerinin yükselmesi daha ileri yıllarda olacak diye düşünülürken, bu olasılığın çok yakın ve kısa gelecekte gerçekleşmesinin kaçınılmaz olduğu tahmin ediliyor.

Florida’da 23 Ekim 2014’te yaşanan sellerden nedeniyle binlerce aile can ve mal kaybına maruz kaldı. Bir süredir yaşanan bu tür olaylar nedeniyle yükselen su seviyelerinin ciddiye alınması ve harekete geçilmesi için yapılan tazyik artmış durumda. Hatta eğer eyaletin kuzey kısımları için bu tür bir tehlike söz konusu değilse ikiye bölünmesi ve tüm ilginin güney kısmına verilmesi düşünülüyor.

Bu yüzyılın sonunda yakaşık 2 metre yükseleceği düşünülen su seviyesinin beklenenden erken geleceği ve büyük yıkımlar yapacağı tahminiyle görünen o ki, Florida’da harekete geçmenin zamanı hemen şimdi!

miami

Bu yazı ilginizi çektiyse Eriyen Buzullar hakkındaki yazımı da okumak isteyebilirsiniz..