Elektronik Cihazlarla Aşk Yaşanır mı?

Spike Jonze 2013 yılında “Her” adında bir film yapmıştı. Filmde genç bir adam bilgisayarının işletim sistemine aşık oluyordu.

Sorumuz şu: Yakın bir gelecekte insanlar birbirlerine aşık olmak yerine cihazlarına aşık olabilir mi? Ya robotlara.. İnsan denli, insan kadar, insan gibi görünen, tıpkı insan, insan görüntüsünde robotlara?

Bilimciler bu soruya “olası” cevabını veriyor. İnternette tanışmaları hepimiz biliyoruz. Karşı tarafta biriyle tanışılır. Tanışılanla, kişinin kendi kafasında yarattığı karakter örtüşmez genelde.. Ama kafada yaratılan kahramana aşık olunur. Karşıdaki kişinin tam karakterini, kişiliğini, cibiliyetini bilmeden aşık olma durumudur yani..

Bilimciler insanların cihazlarına aşık olmasını tam da bu şekilde açıklıyor. Yani hiç tanımadığın, öyle sandığın birine aşık olabiliyorsan bir cihaza da aşık olabilirsin!

İnternette tanışmak da aynı şekilde. Karşı taraftakinin yüzünü görmeden, mimiklerini okumadan, beden dilini çözmeden tutulmak ve idealize etmektir işin özeti. Camdan dünyaların öte yakasında idealize edilmiş biri varken gerçek hayattaki birisiyle uğraşmak gün gelip zor ve gereksiz hale gelebilecek. O nedenle insanlar hayallerinde yarattıkları, online ilişkilerle avunacaklar. Ve online ilişkide karşı taraftaki “şey” insan olmak zorunda olmayacak!

Bilimciler bu tür ilişkilere olası gözüyle baksalar da pek kısa sürede olacağını düşünmüyorlar. Oysa Androidlerle bir gecelik aşk yaşamak gibi davranışların çok kısa sürede insan kültürünü saracağını düşünüyorlar. Bildiğiniz gibi androidler insan görünümünde robotlardır.

Ve bunun daha değişik bir formu da Japon gençleri arasında salgın hale gelmiş durumda.. Özellikle kadınlar arasında simülasyondan geçmiş aşk modası var.. Yani gerçek romantizmi bırakarak video oyunlarındaki kahramanlarla romantizm yaşamaya başladılar. Simülasyonlu aşklar!

Cihazlarına aşık olanlar, mekanik cihazlarla aşk yaşayanlar.. Söylesene insanlık.. Sonra?