Çörekotlu ve Susamlı Kahke

 

Kahke bir Ermeni kurabiyesidir. Hurmalı kurabiye de denebilir. Kandil simidinin hurmalı bir lezzetle dolu olduğunu düşünün..

Sevgili Ani Hanım (Ani) ile tanışana kadar hiç kahke yememiştim. Bir gün dostlarım Suna ve Orhan’ın çok yakın ahbapları Ani ile tanıştım ve kahke isimli enfes kurabiyeyi tatma imkanı buldum.

Daha sonra arkadaşlarım Suna ve Çiğdem’in anneleri ve Ani ile biraraya gelerek Kahke yaptık. Kahke enfes bir tat!

Kahke tarifi aşağıda.. Ama ondan önce Ani’den bahsetmek istiyorum.

Ani gerçek bir şef! Elinin dokunduğu tüm yemekler lezzete dönüşüyor. Ani, anne tarafından Antepli, baba tarafından Maraşlı bir Ermeni. Kendisi 17 yaşında Suriye’den Lübnan’a gelin gitmiş. 22 yaşında ABD’ye yerleşmiş. Eşiyle birlikte 20 yıl sandwich dükkanı işletmişler. Eşini kaybettikten sonra 4 yıl kız kardeşinin restoranında lezzetler üretmeye devam etmiş.. Ani elleri marifetli, enerjik, dinamik ve mükemmeliyetçi bir usta..

Yüzü sürekli gülen, anlayışlı, insan canlısı, dışı gibi içi de güzel bir insan. Bir de güneydoğu aksanıyla Türkçe konuşması var ki dinlemeye doyamadım. Ani’ye yakınlığı, içtenliği, zerafeti ve doğallığı için çok teşekkür ederim.
Şimdi Kahke Tarifi:

Bu tarifte ölçüler oldukça fazla. Eğer büyük bir grup için yapıyorsanız, simitlerin çapına bağlı olarak 85-90 adet kurabiye çıkarabilirsiniz. Bu kadar çok kurabiye yapmak istemiyorsanız malzemeleri yarıya veya 4’e bölerek daha az miktarda yapabilirsiniz.

Kahke: Hurmalı Kurabiye
Malzemeler:
450 gram tereyağı
1 su bardağı şeker
8 su bardağı un
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı sıvı yağ
4 yumurta
4 çorba kaşığı kabartma tozu
2 çorba kaşığı çörekotu
Vanilya
2 çorba kaşığı susam
1 kg hurma (Pişirmelik hurma kullanılmalıdır. Eğer pişirmelik hazır ezilmiş hurma bulunamazsa, çekirdekleri çıkarılmış 1 kg hurma teflon tavaya konur. Biraz su eklenir. Kapak kapatılır. 10 dakika kadar pişirilen hurma yumuşar. Daha sonra ezilerek salça kıvamında pişirmelik hurma haline getirilir. Bu ezmeye 2 çay kaşığı tarçın ve yarım çay bardağı sıvı yağ eklenir)

kahke kurabiyesi yaparken teyzeler ve ani
Soldan sağa: Ani Hanım, Dürdane Hanım Teyze ve Gül Hanım Teyze.. Kahke yapımında Ani Hanım’dan drektifler almaya, harıl harıl çalışmaya hazır herkes.. Ellerinize sağlık 🙂

Hazırlanışı:

Yağlar, su, yumurta, vanilya, 1 tatlı kaşığı çörekotu ve şeker genişçe bir kaba konularak yoğurulur. Daha sonra yavaş yavaş un eklenir. Hamur, poğaça hamurunda olduğu gibi, ele yapışmayacak hale gelene kadar yoğurulur. Üzeri örtülür ve 20 dakika dinlendirilir.

Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılır, oval şekilde tezgahın üzerinde el yardımıyla sigara paketi büyüklüğünde açılır. Hamura ince bir şerit halinde hurma ezmesi konur. Hurmalı hamur rulo yapılır. Rulo yuvarlanarak uzatılır. Küçük bir simit halinde (kandil simidi büyüklüğünde) kıvrılır, uçlar yapıştırılarak yağlanmış tepsiye konur. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürülür, susamlı çörekotu karışımından serpilir. Kurabiyeler fırının en üst kısmında 400 Fahrenheit (200 santigrad) derecede 20-25 dakika pişirilir.

Fırından çıkan kahke yemeye doyamayacağınız çok lezzetli bir kurabiyeye dönüştü bile! Afiyet olsun. Teşekkürler Ani!  Ellerin dert görmesin! Çörek otunun faydaları ile ilgili yazımızı bu linkte bulabilirsiniz.

IMG_0936

un hariç tüm malzemeler genişçe bir kaba konularak karıştırılır

IMG_0941
yağlı karışıma un eklenir. ele yapışmayacak kıvamda bir hamur haline geldikten sonra cevizden biraz büyük parçalar alınarak sigara paketi büyüklüğünde, elle bastırılarak, açılır.
IMG_0940
pişirmelik ezilmiş hurma

IMG_0943

IMG_0942

IMG_0947
içine hurma konularak sarılan, rulo haline gelen hamurlar simit şekline getirilir. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürülür, susam ve çörekotu serpilerek fırına verilir.

IMG_0946

IMG_0944

IMG_0949

IMG_0948

IMG_0950

IMG_0952

IMG_0951

IMG_0970

IMG_0971

2 thoughts on “Çörekotlu ve Susamlı Kahke”

  1. Fatoscum, Ani’de sizleri cok sevdi. Resimlerden cok guzel bir calisma oldugu anlasiliyor. Bundan sonra kahkeleri beraber yapalim. Sevgiler.
    Suna

  2. Kahke cok lezetli, tadi damakta kalan bir kurabiye. Heleki Ani’nin dedigi gibi icine sevgi katilarak yapilinca, essiz oluyor! Sen hanimlari biraraya getirdin! Evini actin! Onlari agirladin, ellerine saglik! Herkese tavsiye ediyoruz. Denesinler, sevecekler!

Comments are closed.