Baharatlar Ülkesi Çayı

Hintli bir arkadaşım var.. Beni biraz keyifsiz görse, baharatlı bir karışım önerir.. Birkaç kez arka arkaya hapşursam ille de baharatlı bir  ev-yapımı ilacı vardır.. ‘Uyuyamadım dün gece’ diyecek olurum hemen bir tarif verir.. Neredeyse sıla hastalığına bile baharatlı bir ilaç önerecek!
Nedendir bilmiyorum, her dediği kulağımda asılı kalır..
Aşağıdaki çay gibi.. Ben bu çaya “Baharatlar Ülkesi Çayı” diyorum.. Siz de isterseniz Hindistan çayı deyin.. Veya ne derseniz deyin ama ille de deneyin.. Çünkü bu tarif kışın hastalıklara karşı bağışıklık sistemini koruyan şifalı bir çaydır..
Hintli arkadaşımın söylediği şu sözü lütfen siz de hatırlayın:
Zerdeçal bir baharat değil, ilaçtır. Birçok şeye iyi gelir ama psikoloji düzeltmeye birebirdir..

Şimdi Baharatlar Ülkesi Çayı
Bu çayda süt var. Unutmayın, tarif Hindistan’dan.. Çay ile süt karıştırmak orada mübahtır!
Malzemeler:
Yarım çay kaşığı zerdecal
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı öğütülmüş karanfil
Yarım çay kaşığı zencefil
Yarım çay kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı bal
Bir kahve kupası (ya da su bardağı) içilebilecek sıcaklıkta yağsız süt
Bir kahve fincanı sabahtan kalmış, atmaya kıyamadığınız çaybaharatlar ulkesi cayi ipekyolu cayi

Hazırlanışı:
Hintliler paraya çok değer verir. Gereksiz hiç birşey almazlar, ve herşeyi sonuna kadar kullanırlar. Sabahtan kalmış kahveyi çorbalarına katıp içerler. Sabahtan kalmış, artık çayı da bir başka çaya dönüştürürler. En azından benim etrafımdaki Hintliler böyle!
Bu çayı hazırlarken artmış çay kullanmamız da ondandır!
Tüm malzemeleri bir bardak sıcak süte katın ve karıştırın. Mis gibi Baharatlar Ülkesi Çayı!  Hintliler buna chia tea (çay-ti) diyorlar, yani bir çeşit sütlü çay. Kendimi biraz yorgun ya da keyifsiz hissettiğimde ben de bu karışımı zevkle içiyorum. Baharatların verdiği yoğunluk sayesinde sütlü karışım salep kıvamını alıyor. Hem içimi lezzetli hem de oldukça yararlı bir çay.