Bağışıklık Sistemini Zayıflatan 5 Olumsuzluk

 

Havadan geçen mikroplardan tutun da mutfak tezgahlarının üzerindeki bakterilere kadar her şeyle sürekli savaşan bir bağışıklık sistemimiz (immunal sistemimiz) olduğu için şanslıyız. Ama yaptığımız yanlışlar nedeniyle vazifeşinas bağışıklık sistemimizi zayıflatıyoruz.

Herkesin iyi bildiği gibi yemek yemeden önce eller yıkanır çünkü yıkanan el mikroplardan arınmış olur. El yıkamadan yemek yediğimizde bağışıklık sistemini riske atıyoruz. Bunun gibi birkaç şey var ki dikkat ettiğimiz sürece daha sağlıklı kalabiliriz:

Yağlı ve Kilo Yapıcı Yiyecekler 

Doğal olarak yağlı yiyecekler vardır; örneğin avokado, ceviz, badem veya somon balığı. Bu yiyecekler sağlıklı yağ içerirler ki; hem bedenimize hem de beynimize faydalıdır. Sağlıksız yağlar ise bağışıklık sistemine risk teşkil eder. Örneğin kızarmış yiyecekler ve pizza bu tür yiyeceklere birer örnektir çünkü bu yiyeceklerde bulunan yağlar besin değeri bakımından fakirdir ve kilo almaya neden olur. Bununla birlikte kolesterol seviyesinin yükselmesine ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Bilimsel çalışmaların sonuçları göstermiştir ki; yağlı yiyecekler vücudun bakterilerle savaşmasını engellemektedir.

Aşırı Şeker Tüketmek

Gereğinden fazla şeker tüketmek immunal sistemi zayıflatır. Bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre şeker tüketiminden 30 dakika sonra vücudun bağışıklık sistemi etkisiz hale gelmektedir ve yaklaşık 5 saat boyunca bu olumsuzluk sürmektedir.

Uzun Süreli Kabızlık

Kalın bağırsaklarda uzun süreli kalan atıklar tehlikelidir. Kabız uzun süreli olursa ve atıklar vücuttan atılmazsa bağışıklık sistemi zarar görür. Sindirim sisteminde iyi mikropların barınması gerekir. Bu sayede yiyecekler daha kolay öğütülür ve kötü bakterilerle savaşan patojenler üretilir. Kabız süresince iyi ve kötü bakteri dengesi sürdürülemeyeceği için immunal sistem tehlikeye girmiş olur.

Egzersizden Uzak Bir Hayat

Durağan bir yaşam sağlığı kötü yönde etkiler. Egzersiz sayesinde beyin endorfin hormonu üretir ki bu sayede mutlu, canlı, taze ve genç hissederiz. Aynı zamanda bu hormon kötü kolesterolün düşmesine, tansiyonun azalmasına, fazla kilolardan kurtulmaya ve kanseri önlemeye yardımcı olur. Hareketli bir vücut birçok hastalığı önlemekte başarılı olabilir.

Antisosyal Bir Yaşam

Sosyal interaksiyon (etkileşim)bağışıklık sisteminin dostudur. Stres ile yıpranan immünal sistem, sosyal bağlarla tamir edilebiliyor. Arkadaşlıklar ve iyi ilişkiler sayesinde soğuk algınlığı süresinin kısaldığı bilinmektedir. Ayrıca sosyal ilişkiler insan ömrünü de uzatıyor.

Bağışıklık sistemini çökerten bu 5 olumsuzluktan uzak duralım.