İç Dekorasyon Ve Kitaplar

İç dekorasyon dedik ama içimizi, daha doğrusu, beynimizi dekore etmekten bahsediyoruz. Yani beyni süsleme malzemesi olarak kitaplardan bahsediyoruz!

Belki elinize kitap alıp okumuyorsunuzdur.. Twitter’de ilginizi çeken bir linkteki makaleyi okuyorsunuzdur, veya Facebook’ta bir güncelleme ilginizi çekmiştir, veya bir emailin getirdiği hikaye, hatta bir yiyecek paketinin üzerindeki kullanma yönlendirmesi okuyorsunuzdur. Tabi bunlar da bir nevi okumadır ama kitap alıp bir kenara kıvrılmakla aynı şey değildir. Okuma alışkanlığı geliştirmemiş birçok insandan biri iseniz, epeyce şey kaçırıyor olabilirsiniz.  Okuma alışkanlığı ile gelen çok önemli faydalar vardır.. Bunlara örnek olarak :

Beyin Dekorasyonu
Beyin stimüle edilmiş olur, ışıldar. Stimüle edilen beyin süslenir, yani dekore edilir. Dekorasyonlardan biri Alzheimer zırhıdır! Çünkü okuyan beyin zinde kalır, geç yaşlanır, Alzheimer ve bunaklık gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Okuyarak stimüle olan beyin güçlü kalır. Bu olay egzersiz yapan insanın fit kalmasına benzer. Beyin kullanıldıkça kuvvetlenir, kullanmadıkça güçten düşer. Beyin dekorasyonu söz konusu olduğunda; okuma alışkanlığının yanına bulmaca çözme alışkanlığını da ekleyebilirsiniz.

Stresten Kurtulmanın Bir Yolu da Okumaktır
Güzel bir hikayeye gömülerek; günün iş sitresi, ilişki çıkmazı ve günlük tatsızlıklar bir anda yok olabilir. Kitap okumak, film seyretmek gibidir. Bir başka boyuta geçmek, yeni bir alem keşfetmek ve streslerden kısa süreliğine de olsa arınmak için kitap okumak en güzel yöntemdir.books-552572_640

Bilgi Edinmek
Yeni bir bilgi edinmek gibisi yoktur.. Bilginin ne zaman ve nerede işe yarayacağı hiç bilinmez! Bigi güçtür. Daha çok bilgi, daha donanımlı olmak demektir.

Zengin Kelime Dağarcığı
Daha çok okuyan daha çok kelime öğrenir. Daha çok kelime bilen, daha zengin bir dil ile iletişim kurabilir.  Oğlumun dilbilgisi öğretmeni şöyle demiş: Büyük kelimelerle konuşmak hava atmak, bilgiçlik taslamak değildir. Büyük kelimeler bilmek ve onları günlük hayatın iletişiminde kullanmak etkileyicidir! Kendinize güvendiğinizi gösterir. İleride işe girerken, her çeşit mülakatta, gönül ilişkilerinde ve diğer birçok konuda öne geçersiniz. Kelime dağarcığı küçük olan insan edebiyat, sanat, bilim, yeni gelişmeler ve küresel olayları yakalamakta ve paylaşmakta geri kalır, güçlük çeker. Kelime haznenizi geliştirin ve günlük yaşamda kullanın!

Güçlü Hafıza
Kitap okuduğumuzda karakterleri, davranışları, tarihleri, olayları ve ilgimizi çeken bir çok şeyi hafızaya yazarız.  Belki hepsini hatırlamayız ama bir çoğu hafızada kalır. Her yeni şey beyinde yeni bir patika oluşturur ve zaten var olanlar daha da güçlenir.

Analitik Düşünce
Bazı kitaplarda sis perdesi vardır.. Bazı kitaplar polisiye öyküleri anlatır. Bazılarında casuslar iş başındadır. Bu türden kitapları okurken romanda olan-biteni çözmek gibisi yoktur.. Yani kitabın sonuna gelmeden olayları çözebilmek için dikkatli okumak ve analitik düşünce geliştirmek gerekir. Daha çok okumak sayesinde analitik düşünce kabiliyeti gelişir.

Dikkat Odaklaması ve Konsantrasyon
Çok görevli insanlarız. Öyle çok şeyi öyle kısa sürelere sığdırıyoruz ki çoğu zaman fokus yapamaz oluyoruz. Örneğin 5 dakika içinde mesai sırasında, emaile bakıyoruz, birileriyle kısa konuşma yaparken telefona cevap veriyoruz, Twitter’a göz atıyoruz, akıllı telefonun monitörüne gelen chat dikkatimizi çekiyor bir yandan çayın bittiğini algılıyoruz ve bunun gibi bir yığın minik aktiviteyi aynı anda yapmaya çalışıyoruz.  Bu davranışlar yanlışlıklara neden oluyor çünkü hiç birisine tam manasıyla dikkat odaklaması ve konsantrasyon yapamıyoruz. Stres seviyemiz yükseliyor ve aynı zamanda verim düşüyor. Fakat, iyi bir kitap okuyucusu 30-40 dakika boyunca hiç birşeyle ilgilenmeksizin hikayenin içinde kaybolabilir. İyi bir kitap okuyucusu olmak isteyenler hergün 15-20 dakika okuyarak odaklanma ve konsantrasyonu geliştirebilir. Ve zamanla fokus yapma becerisi hayatın diğer alanlarına aktarılabilir.

kitap okurken konsantrasyon

Daha İyi Yazabilmek Mümkün
Yukarıda dediğimiz gibi; çok okuyan kişinin kelime haznesi genişler, okunan yeni konular, yazma stilleri, ve yazma becerileri yazılara yansır. Yazı yazabilmek için okumak gerekir, iyi müzik yapabilmek için diğer müzisyenlerin çalışmalarını dinlemek şarttır, resamlar, heyekeltraşlar ve şairler ustaların yapıtlarına bakarak ilham edinirler, yeni teknikler kazanırlar ve kendi çalışmalarına yansıtırlar.

Huzur ve Sükunet
Kitaplar stresten arındırır, iç huzuru, harmoni ve sükunet armağan ederler. Özellikle maneviyat içerikli kitaplar kan basıncını düşürür. Kişisel gelişim kitapları psikolojik bozukluklarda bir nebze olsun düzelme bile sağlayabilir. Kişinin gönlünden geçirdiği kitaba sahip olması (ödünç almak da mümkün), okuması, hissetmesi, sarılması, koklaması ve belki kitap hakkında düşüncelerini yazması iç sükunetini arttıran en güzel yöntemlerden biridir.

Bedava Eğlence
Kitapları ille de satın almamız gerekmez. Kütüphaneler kitap dolu. Veya Internet’te kaliteli bir çok yazı bulmak mümkün. Bedava e-kitaplar bulmak da.. Hangi kitaplardan hoşlanıyorsunuz? Klasik? Şiir? Moda magazin? Biyografi? Dini yayınlar? Genç yazarlar? Kişisel gelişim? Aşk edebiyatı? Tarih? Polisiye? Elime ne geçerse türünde romanlar? Herkes için ille de birşey bulmanın mümkün olduğu online yaşantılarımızda kaliteli makalelere ulaşmak ya da bedava ekitaplar bulmak işten bile değil… Telefonlardan ve bilgisayardan yararlanarak kitap ve makale okumak mümkün. Benim gibi hala kağıt kitap okuyorsanız, ödünç alamak da mümkün. Açın bir sayfa, düşüncelerinizi besleyin. Beyninize dekorasyon olsun. İç mimarisi gibi.. Kitaplarla iç dekorasyonun keyfini yaşayın. onlayn kitap, e kitap, e-kitap, ekitap,