Yorgun ve Bitkinler İçin 4 Enerji Biriktirme Yöntemi

Bazı günler enerjiniz tükenmiş gibi hissettiğiniz oluyor mu? Sürekli yorgunluk haliniz mi var? Pili bitmiş oyuncak gibi koltukta kala kaldığınız vaki mi? Yataktan çıkamayacak kadar yorgun ve bitkin olduğunuz günler de oluyor mu? Güne zinde başlasanız bile öğle sonunda enerjiden damla kalmamış gibi mi oluyorsunuz? Bu tür duyumsamalar herkesi zaman zaman etkileyebilir. Kronik bir yorgunluğunuz yoksa, yani sürekli yorgun ve bitkin hissetmiyosanız, aşağıdaki önerilere bir göz atın. Aksi halde daimi yorgunluk için doktorunuza görünün ve kan testi yaptırın..

Bu öneriler Harvard Halk Sağlığı Okulu  tarafından yayınlandı:

Sürat Ayarlaması Yapın
Bir işi aç susuz yorgun argın bitirmek için uğraşmak yerine, yavaş ama sürekli çalışarak bitirebilirsiniz. Hatta aralarda dinlenerek, ufak tefek kırıntı atıştırarak enerjiyi tasarruflu kullanmak mümkündür.

Yürüyüş veya Şekerleme
Gündüz kısa şekerlemeler iyi gelir. Ama bazıları için gündüz uykusu, gece uykusuzluğu anlamına geleceği için onlara yürüyüş önerilir.  Durumunuza göre ya öğleden sonra 15-20 dakikalık gün ortası kısa uyku alın, ya da aynı süreli yürüyüşlere çıkın. Birincisine güç-şekerlemesi, ikinsine güç-yürüyüşü denir.

Vitaminlerden Vazgeçin
Enerji veren ilaçlar, yaşlanmayı önleyen vitaminler, pozitif düşünceye yol açan haplar vs. duymuşsunuzdur.  Bu tür maddelerin işe yaradığı kanıtlanamamıştır.  Örneğin
Demir: Demir enerji arttırır ama ancak ve ancak demir eksikliğinden muzdarip iseniz işinize yarar.. Bunu anlamanın tek yoku da doktorunuz tarafından yapılacak kan testidir. Kanda demir oranı az ise demir süplemanları işinize yarar, kan demiriniz düşük değilse ise yaramaz. Ve hatta gereğinden fazla demir vücuda zararlı olabilir.
B Vitamini: B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerinin vücuttaki besini enerjiye döndürdüğü doğrudur. Ancak gereğinden fazla B vitamininin daha fazla enerji vermesi mümkün değildir. Ayrıca enerji veren içeceklerden de uzak durun. Enerji içeceklerinde ne tür tehlikeler olduğunu merak ediyorsanız linkteki yazıyı okuyun.

Dengeli ve Sağlıklı Beslenin
Tatlılar kalori yüklüdür. Buna karşın vücut tatlıyı daha hızlı katalize eder (metabolize eder). Bu nedenle şeker yedikten kısa süre sonra bir enerji hissedilse de akabinde vücutta bir bitkinlik hissedilir.  Oysa protein yiyerek daha uzun süre enerjik hissedilebilir. Az yağlı yoğurt ile birlikte badem, fındık, fıstık, ceviz, kuru üzüm, bal veya pekmez çok iyi gider. Bu yiyeceklerdeki karbonhidrat, lif ve protein karışımı nispeten geç sindirildiğinden daha uzun enerji elde ediliyor. Öğün kaçırmamak da çok önemli. Bunun için öğünler arasındaki zamanı dikkatlice ayralamak gerekiyor. Öğünlerde vücuda gün boyu yetecek dengeli ve sağlıklı besinler tüketilmek öneriliyor. Öğün aralarında meyve ve sebze türünden atıştırmalıklar da tavsiyeler arasında.

Umarız bitkin ve yorgun hissettiğiniz günlerde enerjiyi arttırmak ve depolamak için yukarıdaki 4 yöntem işinize yarar.