Kanser Belirtileri

4 Şubat Dünya Kanser Günü adına kanser belirtilerini sıralıyoruz. Okumanız ve paylaşmanız dileğiyle..

  • Düşük ateş, özellikle gece veya akşamüstü çıkarak 2-4 hafta boyunca tekrarlanan düşük ateşe dikkat!
  • Elde, yüzde ve ağızda sıkça görülen mantar enfeksiyonları, yaralar, blister (şişlik, kabartı, su toplamış kabarcık gibi yükseltiler). Fırçalanmadığı halde kanayan diş etleri, ağızda veya dudaklarda canlı-kırmızı lekeler. Ağızda değişen tat alma duyusu ve/veya iki haftadan uzun süreyle gelen kötü koku.
  • Deride, özellikle geceleri gelen ve kontrol edilemeyen kaşıntılar genellikle lösemi (kan kanseri) işareti olarak biliniyor.
  • Tırnaklarda beliren alışılmadık görüntüler veya renk değişikliği. Örneğin koyu renkli çizgiler veya birden beliren noktaların melanoma (deri kanseri) işareti olduğu bildiriliyor.
  • Ani kilo kaybı, iştahsızlık, tokluk hissi, bulantıyla gelen kusmalar değişik kanser çeşitlerinin habercisi olabiliyor.
  • Hormonlarla ilgili kanserler; örneğin tiroid kanseri en başta depresyon semptomplarıyla başlıyor. Sürekli ağlama, tutulamayan gözyaşı ve asabiyet tirodi kanseri işareti olabiliyor.
  • Nefes darlığı, göğüs sıkışması genellikle kalp rahatsızlıklarıyla ilintili sanılıyor oysa bronşlarla ilgili bir sorun ya da akciğer kanserinin bir işareti olabileceği düşünülmüyor.  Soğuk algınlığı olmaksızın beliren öksürük de akciğer kanserinin bir belirtisi olarak gösteriliyor. Ve derin nefeslerde beliren ağrıya da dikkat edilmesi öneriliyor.sogukalginligi ates
  • İdrarda kan, normalden koyu renkli sidik, büyük abdestte kan, ince ve kalın bağırsak fonksiyonlarında hissedilen değişiklikler de kanser habercisi olabiliyor.
  • Birçok kanser çeşidi ağrı ile belirmez fakat sürekli hissedilen ağrılar bazı kanserlere işaret ediyor olabilir (örneğin kemik kanseri). Sırt ağrısı da dikkat gerektiren durumlardan biri. Sırtın yukarı bölgelerindeki ağrılar akciğer kanseri belirtisi olabileceği gibi, aşağı bölgelerdeki ağrılar prostat kanserini haber veriyor olabilir.  Kurtçuk gezinir gibi bir his veren  ağrılar kasık ve pankreas kanseri ile ilgil olabiliyor.
  • Yutmakta zorluk, özellikle kusmalarla birlikte oluşan yutma zorluğu ve ani kilo kaybı da dikkat edilmesi gerekli belirtiler. Lenf bezlerinde şişmeler, boyunda ve koltuk altlarında fasulye büyüklüğünde kabartılar genellikle vücutta bir sorun olduğuna işaret ediyor. Bu tür belirtiler normalde zararsızdır ve bağışıklık sisteminin zayıfladığına, soğuk algınlığı veya boğaz ağrısına karşı savaş verdiğine dair delildir ama daha önemli sorunların bir habercisi de olabiliyor.
  • Deride görülen değişiklıklar; sivilce, aniden beliren iltihaplı yaralar, geçmeyen yaralar, cilt renginde değişilik, açık kırmızı renkli noktalar cilt kalnserini haber veriyor olabilr.

Kısaca kanser belirtilerini saymaya çalıştık. Yararlandığımız kaynaklar aşağıda linktedir. Sağlıklı bir yaşam için erken teşhisin önemini unutmayalım, bünyede olan değişikliklere karşı uyanık kalalım. Şüpheye düştüğümüzde en kısa zamanda hekime başvuralım ve yıllık taramaları da unutmayalım.. Sağlıkçakla..

Kanser Belirtileri

Kaynak1 (The above picture is a replica of the picture published by: http://www.globalhealthlab.com/ on their Google+ page. We certainly appreciate their post on “how to detect cancer”. We believe that the Turkish readers will benefit from the Turkish version of it tremendously!)

Kaynak2