Depresyonda mısınız? Suçlusu Facebook olabilir!

Missouri Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; depresyon nedeni olduğu için Facebook suçlu bulundu! Facebook’ta fotoğraflara ve güncellemelere bakarak iç geçiren, imrenen, belki kıskanan insanlar sonuç olarak moral bozukluğu ve uzun vadede depresyon yaşıyorlar.

Araştırmacılar şöyle diyor: Bulgularımıza göre Facebook kullanıcıları arkadaşlarının hayat tarzlarını gösteren fotoğraflara bakarak onlara ve hayat tarzlarına özeniyorlar ve bu da zamanla depresyona itiyor.

Bu bilimsel çalışma 700 üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Sonuçlara göre; arkadaşlarının yaşantısını fotoğraflara bakarak irdeleyen ve kendi yaşantısıyla kıyaslayan öğrenciler mutsuz ve moralsiz hissettiklerini bildirdi. Fotoğraflarda gördükleri arkadaşlarının lüks tatilleri, marka kıyafetleri, pahalı eşyaları, tarz giyimleri, yeni evleri, yeni işleri, yeni arabaları, mutlu ilişkileri diğerlerini mutsuzluğa ve kıskançlığa itiyor. Bu duygular zamanla depresyona dönüşüyor. Oysa Facebook kullandığı halde diğerlerinin fotoğraflarına bakmayan, sadece aile ve arkadaşlarla iletişim sürdüren öğrencilerde depresyon belirtisine rastlanmadı.

Hepimiz biliyoruz ki Facebook kararınca kullanıldığında faydalı bir ortamdır. Ama yine hepimiz biliyoruz ki aynı zamanda bir yarış mekanıdır.. En popüler, en güzel, en genç, en yeni, en pahalı, ve her türlü ‘en’ yarış yapar.  Eğer kullanıcı fotoğraflara bakarak kendi yaşamıyla kıyaslarsa, mutsuzluk kaçınılmaz oluyor. Oysa bu tür riskten haberdar olursa, Facebook kullanma alışkanlıklarında ayarlama yapabilir. Sonuç olarak özenme, imrenme, kıskanma veya hased etme azalır, depresyon suçlusu Facebook da bir nebze temize çıkar!

Depresyondan kurtulmak isteyenler ya Facebook denen sosyal ağdan tamamen uzaklaşmalı, ya da olabildiğince oraya ayrılan vakti azaltmalıdır. İşte nedenleri.facebook-388078_960_720