Mutluluk İçin Kendinle Barış

Mutluluğun sırrı insanın kendisini sevmesinde, kendisiyle barışık olmasında! Mutluluğa ulaşmak için insanın kendisini sevmeyi öğrenmesi gerekiyor. Ve kendisini olduğu gibi, şartsız, ön koşulsuz kabullenmesi gerekiyor!  Mutluluk için kendiyle yüzleşmesi, kendini tanıması gerekiyor. Temel özellikleri, imajı, nasıl algılanmak istediğini bilmesi ve dolayısıyla kendini anlaması gerekiyor! Durum böyle olunca kendi kendini yargılamak, sabote etmek, aşağılamak, hor ve hakir görmek azalıyor! Ve devamında barış ve huzur bulduğundan yukarıdaki negatif durumlaran sıyrılıyor.

‘Yapamadın’ sözü yargılamaya giriyor.
‘Yapamazsın’ sözü sabote etmeye giriyor.
‘Yine beceremedin’ düşüncesi aşağılamak oluyor.
Başkalarına paye verirken kendini küçültmek, hor ve hakir görmek oluyor.

  • Her adımda: Kendimi yüceltiyor muyum? Sorusunu sormak gerekiyor..
  • Her adımda: Kendimi olduğum gibi kabulleniyor muyum? Sorusunu yinelemek gerekiyor..
  • Her adımda: Kendimi yargılıyor muyum? Sorusunu sorarak uyanık kalmak gerekiyor..
  • Her adımda::Temel özelliklerimi, imajımı, nasıl algılanmak istediğimi biliyor muyum? Sorusunu sorarak kendini tanıması gerekiyor.

İnsanız! Yanlış yapıyoruz.

Yanlış yapıyoruz çünkü insanız!

Yanlışlarımız bizi küçültmüyor, insan olduğumuzu hatırlatıyor!
Pişmanlığa yenik düşüp geçmişte kalmaktansa, kabullenip ileriye adım atmak gerekiyor. Bu süreçte yanlışlıklardan ders çıkarmak şart, tabi!
Kendini seven insanın kendisine soracağı sorular:

  • Neden böyle bir reaksiyonda bulundum?
  • Yine aynı şey olsa, ne reaksiyonda bulunurum?
  • Bu davranışa neden olan insan beni nasıl bu noktaya getirdi?
  • Bu davranışa neden olan insana gösterdiğim reaksiyon bana nasıl geri yansıdı?

Şimdi artık bu sorularla kendimizi daha iyi tanıyor durumdayız. Büyüdük bile! Unutmamamız gereken şey şu: Kendimizi değiştirebiliriz ama karşıdakini değiştirmeye imkan yok! Yukarıdaki soruları sorarak kendimize odaklandık. Düzeltilmesi gereken ne varsa düzeltmeye hazırız çünkü kendimizi seviyoruz. Fakat bütün bunları yaparken karşımızdakini küçümsemiyoruz, alçaltmıyoruz, hor ve hakir görmüyoruz. Çünkü bize nasıl davranılmasını istiyorsak, biz de karşımızdakine o şekilde davranıyoruz..Yineleyelim: Mutluluk için önce kendimizle barışık olmalıyız!