Yiyecek Seçimlerimiz

Dünyada eskiye nazaran daha çok meyve var. Daha çok sebze ve daha sağlıklı seçenekler var.

Ama insanlar sağlıklı seçeneler yerine boş kalorileri ve besin değeri düşük gıda maddelerini seçiyor. Bunları, toplam 190 ülkenin yeme alışkanlıklarını inceleyen bir çalışmanın sonuçları söylüyor. Ve araştırma sonuçları kısaca diyor ki: Bunca sağlıklı seçenek varken insanlar yine de abur cubur yemeyi seçiyor!balik ve tahillar

Araştırma 1990 ile 2010 yıllarını kapsıyor. Çalışmanın amacı değişik gıda türlerine, içeceklere, besin değeri yüksek ve düşük yiyecek gruplarına, kişisel yiyecek seçimlerine, meyve, sebze, tahıl (mesela buğdaydan yapılan bulgur, yarma) balık tüketimine, tuz, şeker, yağ ve unlu yiyecek seçeneklerine bakarak bu sonuçları çıkardı.

İnsanlar belki daha fazla sağlıklı yiyecekler yiyor; örneğin tahıllar ve balık tüketimi eskiye nazaran artış var ama buna paralel olarak besin değeri düşük aburcubur yiyeceklerin tüketimi de sürekli artıyor. Bu çalışma Bill & Melinda Gates Foundation ve Britain’s Medical Research Council tarafından yapıldı. Sonuçlar Lancet Global Health dergisinde yayınlandı.

abur cubur, aburcubur, fast food
Çalışma sonuçlarına göre:

  • Yaşlılar gençlere göre daha dikkatli ve sağlıklı seçimler yapıyor.
  • Kadınlar erkeklere göre daha sağlılı yiyecekler tüketiyor.
  • Çalışma yılları arasında en iyi değişim Mongolya, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinde görüldü. Abur cubur ve düşük kalorili yiyecek yeme alışkanlığını değiştirmesi gereken ülkelerin başında Bosna, Ermenistan ve Dominik Cumhuriyeti geliyor.
  • Amerika Birleşik Devletlerinde ise durum biraz karışık! Hem sağlıklı seçim yapanların hem de sağlıksız beslenenlerin sayısı yükselişte!
  • Çin ve Hindistan da sağlıksız yiyenler arasında yükselmekte olan ülkeler.
  • Geçen 20 yılda bazı Afrika ve Asya ülkelerinin yiyecek seçimlerinde ve yeme alışkanlıklarında hiç bir değişiklik olmadı.