Sosyal Medyada Ölüm

Varoluşsal soruları birçoğumuz biliyoruz.. Ama belki de nadiren soruyoruz kendimize.. Örneğin: Hayatın anlamı nedir? Ben kimim? Gerçekte nasıl bir kimliğe sahibim? Bu dünyada amacım ne? Ölüm nedir? Ölümden sonra ne olacak? Şimdi bu soruları sosyal medyaya adapte edelim.. “Sosyal medyada ölüm” ile ilgili soruları sormanın zamanıdır.. Ölümden sonra sosyal medya hesaplarına ne oluyor?

Son zamanlarda ölüm ve sosyal medya hesapları konuları gündemde… Sürekli duyduğumuz soru şu: “Ben vefat ettikten sonra sosyal medya hesaplarıma ne olacak?”

Twitter, 6 ay boyunca hiç bir aktivite olmayan hesapları otomatik olarak siliyor. Ama diğerleri için spesifik yönlendirme gerekiyor. Kısaca, aile fertlerinden biri ya da tayin edilecek bir avukat tarafından hesabın silinmesine ilişkin istekte bulunulmadan işlem yapılmıyor.

Yalnız unutulmaması gereken bir durum var. Hesaplar ölümden önce silinmiş olabilir. Veya bir süredir aktif olmayabilir.. Her ne şekilde olursa olsun ölümden sonra bile sosyal medya verileri silinmiyor. Gerektiğinde çıkarılmak üzere depolanıyor ama halkın görmesi engelleniyor.

Hesaplar silmeden önce değişik sosyal medya sitelerinin değişik isteklerini yerine getirmek gerekiyor. Örneğin vefat edenin kimliği, ölüm ilanı, ölüm sertifikası, ve istenen diğer bilgilerin bildirilmesi gerekiyor.

Facebook ölmüş hesap sahipleri için anıt mezarlık oluşturmuş durumda.. Ölen bir yakınınızın Face hesabını anıt mezara taşımanız mümkün. Anı haline gelen hesap, arkadaşlar tarafından gezilebiliyor. Ancak bu tür Face hesapları herkes tarafından görülemiyor, yaşgünü güncellemesi yapılmıyor, arkadaş isteği gönderilemiyor. Yalnızca arkadaşlar tarafından anıt mezara gidilerek hesap ziyaret edilebiliyor.

Şimdi çok acaip sorular: Vefat etmiş Facebook kullanıcılarının sayısı, yaşayan kullanıcıların sayısını geçecek mi? Ne zaman? Cevap hazır! Eğer Facebook büyümesi durursa; 2065 senesinde ölmüş Face kullanıcılarının sayısı, hayattakilerin sayısını geçecek. Ama Face büyümeye devam ederse, 2130 yılında ölü hesapların sayısı yaşayan Face kullanıcılarının sayısını geçmiş olacak.

“Varsın benden sonra sosyal medya hesabım nette kalsın” diyenlerden olabilirsiniz.. Seçim sizindir.. Varoluşsal sorularınızı sosyal medya için sormaya da başlayabilirsiniz.. Ölümden sonra sosyal medya hesaplarıma ne olacak.. Bunun için bir aile ferdini şimdiden görevlendirebilirsiniz.. Seçim sizindir.. Biz bu konudaki en yeni gelişmeleri paylaştık.

Sosyal medyada ölüm başlıklı yazıyı beğendiyseniz, daha ayrıntılı bilgi için dijital vefat başlıklı yazıyı da tavsiye ederiz.