2015 Grip Sezonu

2014 Ekim ile 2015 Mayıs ayları arasında yaşanan süre 2015 grip sezonudur. Genelde Ocak ve Şubat ayları grip virüsünün çok aktif olduğu ayardır. 2015 grip mevsimi çok hareketli geçmekte!

Spor öğretmenimiz iki haftadır derslere gelememişti. Biliyorduk ki yatak döşek yatıyordu. Fazlasıyla aktif 2015 grip sezonundan o da nasibini almış, çok hastalanmıştı. Nihayet dün derse geldi. Hala iyileşemediğini, enfeksiyonun ciğerlere indiğini, öksürdüğünü o nedenle fazla hareket edemeyeceğini ama yine de bizlere ders göstereceğini söyledi.

Farkında mısınız 2015 grip sezonu epey hareketli geçmekte? Herkes hasta.. Herkes gripten kırılıyor..

Bazıları her sene aşı yaptırır.. Maalesef bu sene grip aşısı hiç etkin değil. H3N2 diye bilinen baskın grip virüsüne karşı sadece yüzde 18 oranında etkinlik gösterdi.

Uzmanlar virüsün mutasyon geçirerek değiştiğini söylüyor bu nedenle aşının etkin olmadığı bildiriliyor. Aşı özellikle 2-8 yaş aralığındaki çocuklar üzerinde sadece yüzde 15 etkinlik gösterdi. Ki çocuklar yetişkinlere oranla daha fazla viral hastalıklara yakalanırlar. Ve çocukların bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir. Çocuklara önerilen “burun spreyi” formundaki aşı ise daha da kötü! Burun spreyi aşısı hiç etkin değil.

Şubat ayındayız, grip vakalarının azalmasını bekliyoruz ama şimdilik öyle bir belirti yok..

Spor öğretmenimizin hikayesine dönelim.. Ders bitmiş dağılmak üzereydik, öğretmenimiz “dersten sonra duş almayacaklar lütfen ellerini yıkasın” dedi. Ve bunu birkaç kez tekrarlardı. Çocuklara okulda el yıkamaları önerilir. Çocuk doktorları el yıkamak konusunda uzun vaazlar verir. Ama yetişkinlere el yıkamak üzerine uyarıda bulunan kimseye rastlamamıştım. Öğretmenin uyarısı çok hoşuma gitti.

El yıkamanın ötesinde, hasta iseniz lütfen kalabalığa girmeyin. İşe, okula, alışverişe gitmeyin. Daha çabuk iyileşmek için evde istirahat edin. Aksırıp tıksırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın (mendil yoksa kolunuzla kapatın).

Yorulduk.. Yıprandık.. Bıktık.. Usandık!!! 2015 grip sezonu artık yavaşlasa iyi olacak!