Meditasyona Giriş

Ben hiç meditasyon yapmam. Düne kadar meditasyon ortamında bile bulunmamıştım. Güzel bir yemek kulübü toplantısının ardından, 10 yıldır bilfiil yoga ve meditasyon yapan bir hanımın uygulamalı dersine katıldım. Amacım tam olarak ne yapıldığını görmek ve yazmaktı. Katılımcıların çoğu öğretmen hanımın söylediklerini yaptılar ve bittiğinde rahatlama hissettiklerini söylediler.

Kısa meditasyon dersinden izlenimlerimi aşağıda paylaşıyorum. Denemek isteyenlere yol gösterici bir başlangıç olabilir.

Meditasyon bir çeşit konsantrasondur. Öyle ki; yüzde 100 ilgiyi, vücudun belirli bölgesine toplama sanatıdır. Meditasyon dendiğinde birçok kişinin aklına şunlar gelir; fokus olabilme gücünü arttırır, endişeyi azaltır ve genel anlamda mutluluk verir. Öğretmen hanım meditasyon için bunları söylediğinde, bunun tefekkürden başka birşey olmadıığnı düşünüyordum!

Günün belirli saatlerinde, özellikle sabah saatlerinde, 5-10 dakikalık meditasyon tüm günün mutlu, verimli ve motive bir şekilde geçmesini sağlar. O nedenle her sabah meditasyon yapmak öneriliyor. Bunun için önce nefes almayı pratik etmek gerekiyor. Meditasyon süresince gerektiği gibi nefes almak çok önemli. Derin nefes; kalp atışlarını yavaşlatıyor, kasları rahatlatıyor ve zihnin bir noktaya odaklanmasını sağlıyor.

Meditasyon bir amaç için yapılmalıdır. Ve bu süreçte zihinde bulundurulacak konseptlerden bazıları şunlar olabilir: Sağlık, sevgi, aşk, mutluluk, huzur.

Meditasyon için bağdaş kurulup oturulduğunda vücudun tüm azalarını hissetme amacı güdülüyor. Önce beyin susturuluyor ve tüm ilgi uzuvlara veriliyor. Bunun için ayaktan başlanıyor. Bağdaş kurulmuş oturulurken gözler kapatılıyor, ağır nefes alınıyor ve sol ayağın baş parmağı hissediliyor. Sonra ayağın tabanı hissediliyor. Sonra ayak bileklerden gerilip açılıyor. Daha sonra ilgi kalçaya veriliyor; oturulan yere biraz daha yerleşiliyor. Cinsel organın sıcaklığı hissediliyor. Daha sonra sırta geçiliyor. Tüm sırt, boyundan aşağı doğru yavaş yavaş odak noktası haline geliyor. Kalçaya inildiğinde, vücudun sol ön göğüs kafesine ilgi veriliyor. Kalp atışlarına dikkat ediliyor. Kalp atışları, ağır ve derin nefes eşliğinde bir müddet hissediliyor. Daha sonra avuçlar, kolun iç kısmı, koltukaltı, sol omuz, kolun dış kısmı, dirsek ve elin dışı teker teker hissedililyor; sıra kafaya geliyor. Yüzdeki tüm organlar teker teker hissediliyor, derin nefes alınıp verilmeye devam ediliyor. Daha sonra sağ omuzdan [tıpkı sol tarafta yapıldığı gibi] sağ ayağın baş parmağına kadar derin nefeslerle uzuvlar ziyaret ediliyor. Tüm amaç nefesi ayarlamak, anı yaşamak, o anda orada ‘kendimiz olarak’ bulunmak! Yani olay “farkındalık”!

En sonunda kendinizi kutlamayı unutmayın çünkü bedeninizle pratik yaptınız ve beyniniz de buna katkıda bulundu!!

Tüm bunların sonunda ya da bunlardan bağımsız olarak “sevgi meditasyonu” da yapılabilir.

  • Bağdaş kurularak oturulur. Sağ el sağ diz üzerinde, sol el sol diz üzerinde avuçlar tavana bakacak şekilde yerleştirilir.
  • Ağır ağır nefes alınır, “mutlu olayım” dedikten sonra ağır ağır nefes verilir.
  • Ağır ağır nefes alınır, “huzur bulayım” dedikten sonra ağır ağır nefes verilir.
  • Ağır ağır nefes alınır “sağlıklı kalayım” dedikten sonra ağır ağır nefes verilir.

Meditasyon sırasında sol ayak baş parmağından başa, oradan sağ ayak baş parmağına kadar yapılan yolculukta amaç:

İç ve dış organlarımızı düşünmek, onların varlığından haberdar olmak ve enerjilerinin farkına varmak. Sadece uzuvları değil iç organları da düşünmek ve pozitif enerji göndermek ve teşekkür sunmak. Örneğin: göğüs kafesini ziyaret ederken kalple birlikte aşk; başı ziyaret ederken beyinle birlikte huzur; boyun ve boğaz civarında ağız ve dil ile birlikte yapıcı eleştiri ve konuşma; sağ taraftan aşağı inerken karaciğerle birlikte temizlik ve arınma; vs. organları teker teker düşünmek ve yoğunlaşmak öneriliyor.

Meditasyon dersi ilginçti ama ben böyle bir ritüele ihtiyaç duymuyorum. Ben dua ederim. İbadet ederim. Öğretmen hanım eşliğinde meditasyon yaparken aklımda hep tefekkür vardı. İster meditasyon olsun, ister tefekkür.. Sizi rahatlatan ne ise onu yapın.  Huzurlu, mutlu, sağlıklı, aşk dolu bir hayat dileğiyle.

meditasyon