Külkedisi Sindirella

Sindirella filmine kimler gitti? Sadece çocuklar ve genç kızlar değil herhalde.. Benim gibi peri masalı tutkunları da gider sanırım.. Çocukluğuna uzanmak, nostalji yaşamak isteyen herkes yeniden izlemek isteyebilir.. Anneler kızlarıyla gider tıpkı benim gibi.. Kızım, kız arkadaşı ve ben üçümüz sinemaya giderek seyrettik. Herkes için peri masalı tadında bir filmdi külkedisi Sindirella..

Üstelik bu yeni Sindirella tam da 21inci yüzyıl peri masalı. Güzeller güzeli prenses küçüklüğümde seyretmeye doyamadığım külkedisi.. Fantezi ile karışık güzel mesajlar veriliyor.. Örneğin: Kendin ol! deniliyor.. Nereye gidersen git, hangi ortama girersen gir ille de kendin ol! Günümüzde en zor şeylerden biridir saf ve temiz kalabilmek, olduğumuz gibi görünmek, göründüğümüz gibi olabilmek.. Dijital imajlarla bombardıman edildiğimiz onlayn ortamlardan başlayalım söze.. Kendimiz olmadığımız, fotoşoplarla gülümsediğimiz, sahte imajlarla boy gösterdiğimiz, selfilere verdiğimiz pozları düşünelim. Ve kişinin kendisi olması ve öyle kalması ne zormuş onu düşünelim isterseniz.. Bence herkes kendisine şu soruyu sormalı: Ben, kendim miyim? Yoksa sahte miyim? Sonra filmde cesaretten bahsediliyor. Bir de nezaketten.. İnsana insanlığı hatırlatıyor yeni baştan.. Tam da insanlığa ihtiyacımız olduğu şu günlerde..

1950 yılında yapılmış ilk Sindirella filminde ve ardından yapılanlarda olay şu iki olguda düğümleniyordu: Güzellik ve evlilik! Güzel olmak ve herkesin özeneceği bir evlilik yapmak! Bu iki şeyin kızların tek hayali olduğuna dair mesaj veriliyordu.  2015 yapımı bu yeni film de ona benzer bir mesaj veriyor ama biraz daha 21inci yüzyıl versiyonu. Biraz daha feminist. Fakat feminizm öylesine yumuşak ve ağır başlı veriliyor ki, filmde feminizm bulmaya gidenler kendinden emin, pes etmeyen, ümit dolu, şirin bir genç kız buluyorlar karşılarında. Eh artık doğrusu bir Sindirella filminde bunun da dışına çıkamazlardı, çıkacak olsalardı onun adı peri masalı Sindirella olmazdı!

Feminist bir külkedisi Sindirella olmazmış gibi geliyorsa, gidip izleyin filmi.. Ne demek istediğimi anlarsınız.. Fakat bunu asla olumsuzluk olarak görmeyin. Aksine çok sevimli ve doyurucu bir film. Oyuncuların başarısından, ihtişamdan, renklerden, illüzyondan ve filmin efsunundan bahsetmedim. Onu size bırakıyorum. Keyifli izlemeler. Nostalji dolu zevkli anlar..

külkedisi sindirella