Yumurtalı Paskalya

Yumurtalı paskalya dediğimde bir çeşit ekmek ya da pandispanya tarifi zannetmeyin! Amacım paskalyayı kutlayıp kutlamadığınızı anlamak! Neden mi? Bir soru cümlesiyle anlatmaya başlayayım!

Eğer müslüman iseniz ve yeni yıl ağacına karşı iseniz, neden paskalyada çocuklarınıza yumurta boyattırıp paskalya yortusuna dahil oluyorsunuz?

Bu bilinçsizlik mi yoksa özentilik mi?

Not: Eğer müslümansanız ve yeni yılda ağaç süslüyorsanız, yazıyı okumadan yorumlara göz atın.. Yorum da bırakabilirsiniz..

Artık cahillik denen şey yok olmuş olmalı diye düşünüyorum.. Her yer Google! Eğer “bu çocuklar neden okulda yumurta boyuyor?” diye kendinize sorup cevap bulamıyorsanız İnternet hizmetlerine sorun. Kesin bir fikriniz olacaktır. Paskalya Hristiyan kutlamasıdır, kültürel bir kutlama değildir!

Ama yumurta antidepresandır! Her fırsatta özellikle lop yumurta tüketin!

Ve Yumurta bol vitaminlidir..

yumurta oh mis

Şimdi Paskalya ve Yumurta hakkında bir iki şey söyleyelim:

Paskalya Hristiyanlara aittir. Hz. İsa’nın dirilişini sembolize etmektedir. Yumurta ise üretkenlik ve yeniden doğmak anlamına gelmektedir. Hristiyan çocuklar yumurta boyayarak, boyanmış yumurtaları bahçede bularak, tavşanlarla ve diğer çocukça oyunlarla paskalyayı hatırlar ve her sene bu günü sevinçle beklerler. Bir soru: Sizin çocuklarınız hangi dini günü sevinçle bekliyor?

Sizde de Paskalya ve Yumurta adeti var mıdır? Bizde yoktur da.. Paylaşayım istedim.

7 thoughts on “Yumurtalı Paskalya”

  1. Fatos hanim,

    Bu hakikaten benim de kafami kurcaliyan bir konu.
    Insanlar yavasca alistiriliyorlar ve bu tur kutlama veya kutlama hazirliklari ile
    beyinleri yikanmaya basliyor.

    Yilbasi, yeni bir yilin baslangici olarak kutlanilabilir diye dusunuyorum.
    Yilbasi agaci ise kesinlikle agaclari keserek – iceri tasiyarak falan olmamali. Cunku agac olduruluyor ve bu bizim hem dinimize hem adetlerimize aykiri. Eski Rurklerde agac susleme var, bildigim kadari ile ama disarida, evin etrafindaki agaclari susleme var.
    Bu da belirtilmeli bence.

    Ama yumurta konusunun hic bir ilgisi yok.
    Insanlar mesgul olmak istiyorlarsa cakil taslarini sus olarak boyayabilir ve
    evlerini susledikleri gibi, hediye olarak da verebilirler.

    Tesekkurlerimle,

    Tulin

    1. Ne ilgisi var. Burada çocuğa yumurtanın yararlı olduğunu kavratmak..
      Sende dondurmadan tahrik olan bacılarımızdanmısın.

      1. Çok ilgisi var!

        Amaç çocuğa yumurtayı sevdirmekse, bunu yılda bir kez yapmıyoruz değil mi? Ve yumurtayı sevdirmenin binbir çeşit yöntemi var değil mi? Ve bu yöntemleri her fırsatta kullanıyoruz değil mi?

        Başka kültürlerin kutlamalarına ve törenlerine, eğer o yörelerde yaşıyorsan, katıl.. Kendi adetlerini ve kültürünü öğretememişsen, katıl! “Aman çocuğum dışlanmasın!!!” diye katıl! Ama o kültürlerin asıl sahipleri soracaktır: “Sen de mi Hristiyansın?” Çünkü Paskalya yortusu çok önemli bir günü temsil eder Hristiyanlıkta. “Yoooh ben deeilim de işte elesine gutluyom aha bu çocuh için..” dediğinde ne diyecekler? “Hoşgeldin eritme potasına!”

        Dedim ya.. Hadi diyelim ki oralarda yaşıyorsun ve kutluyorsun.. Peki sana ait olmayan bir dini yortuyu neden kendi topraklarına taşıyorsun! Tam olarak anlamadım!!! Belki de aidiyet hissediyorsundur.. Sana ait bir tören ise, eyvallah. Aidiyet hissediyorsan, kutla. Nereden gelmiş, nereye gitmiş, neden kutlanır biliyorsan ve inanıyorsan kutla.. Sadece birileri sana kendi fikrini kaşıkla beslemeye kalktı diye bilinçsizce kutluyorsan… Hmmm.. O da senin bileceğin şey! Ama bana bacı macı deme! Dondurma sohbeti ile kafa karıştırmaya ve konunun dışına çıkarak üstünlük sağlamaya çalışma!

        Ha unutmadan.. Ben yıllardır Hristiyanlarla ve Musevilerle yaşıyorum. Hiç bir musevi oyun olsun diye çocuğuna Paskalya yumurtası boyatmaz! Ya da yeni yılda ağaç yaptırmaz çünkü kendilerine ait bir kutlama değildir.. Ve çocukları da kendi kültürlerini çok iyi bildiğinden, boyalı yumurtalara bakıp boynu bükük kalmazlar!

        Ne vakit bozulduk? Ama bu devede kulak değil mi? Ha tamam anladım, çocuğa yumurtayı sevdirmekti amaç!

        1. Sevgili Fatoş hanım Tülin hanıma cevap verdim sanırım siz üzerinize alınmışsın. Bu siteyi ve paylaşımlarınızı takip eden paylaşan biriyim. .
          Hobi olarak tavuklarım var tamamen organik yumurtalar üretiyorum. Her günde yumurta yenir. Bu yazınızla da çok yararlı oldunuz Teşekkürler.

          1. Ayhan Bey:

            Önce; pardon..

            Sonra; yorumunuzun bir kısmı benim anlatmak istediklerimi de içeriyor (..gibi hissedildi)..

            Bu durumda, bu not ile bir değişiklik yapalım.. Ve “Çok ilgisi var” cümlesiyle başlayan yorumu silmeyim.. Fakat size değil de genel okuyucuya yönlendirilmiş olsun.. Bu vesileyle duyurulur!

            Teşekkürler..
            Fatoş Şimşek

  2. Bence yeni bir atilimla, yilbasi zamani bahcelerimiz ve sikaklarimizdaki agaclari suslemeye basliyalim. Boylece cok eski bir ananeyi devreye sokariz. Yumurta boyama ise, ilk okul vs’de el isleri el becerileri derslerinde oyun olarak gosterilebilir ama tam da bu arada yumurta boyatmak, hristiyanligi sevdirme programi icindedir. Arkadasimizin soyledigi gibi tas boyamak cok daha guzel. Koklerinden koparilan bir insanin ileride maalesef kendisine de hayri oluyor. Kendi kulturumuzu yasatmaliyiz. O zaman koku saglam, mantigi saglam ve toplumda ayakta kalabilecek bireyler yetistirebiliriz. Gecmisi silinen veya kendisi gecmisini silen insanlar, bir muddet sonra, toplumda ordan oraya atiliyorlar maalesef. Tesekkurler, Tulin

  3. kültür, gelenek ve ananevi ritüeller öğretilmeli çocuklara.
    geçmişle bağlantı kurulmalı.. nereden geldiğini bilmeli insan ki nereye gideceğini bilsin.
    teşekkürler verdiğiniz yararlı bilgiler için.
    kayhan

Comments are closed.