Meyveler, Sebzeler, Erkekler ve Kısırlık

Zirai mücadele adına tarım ilacı ile spreylenen meyve ve sebzeler yenmeden önce yıkanmalıdır. Ama yıkandığı halde üzerinde tarım ilacı kalabilir ki böyle meyve ve sebzelerin tüketimi erkeklerde kısırlığa, sperm kaltiesinde ve sayısında azalmaya yol açıyor.

Bu araştırma; yüksek oranda pestisit (tarım ilacı ya da haşere öldürücü) ihtiva eden sebze ve meyvelerle sperm kalitesi arasındaki bağlantıyı bulgulayan ilk çalışma. Harvard Üniversitesince gerçekleştirilen deneylere yaşları 18-55 arasında toplam 338 erkek katıldı. Bu kişilere ait özel bilgiler 2007 ile 2012 yılları arasında toplandı. Tükettikleri meyve ve sebzelerin dökümü yapıldı ve hangi yiyecekte ne kadar tarım ilacı olabileceğine ait kayıtlar ABD Tarım Bakanlığının veri tabanlarından bulundu.  Erkekler iki gruba ayrıldı; birinci grupta tarım ilacı ile ilaçlanmış meyve ve sebzeleri bolca tüketenler, ikinci grupta ise oldukça az meyve ve sebze yiyenler bulunuyordu.

Katılımcıların yüzde 49’unda yapılan sperm sayımlarında, pestisitlere (tarım ilaçlarına) bağlı olarak sperm kalitesinde düşüş gözlemlendi. Yalnız araştırmacılar bu sonuçlara bakarak erkeklerin meyve ve sebze tüketimini azaltmamalarını öneriyorlar zira bu konuda çalışmalar sürdürülmkte.. Ve yeni testler yürütülmekte..

Araştırmacılar mümkün olduğunca organik ürünleri tercih etmeyi öneriyor. Bu mümkün değilse, pestisitlerle ilaçlanmış yiyecek miktarında azaltmayı tavsiye ediyorlar.  Bu çalışmanın sonuçlarına bakarak hiç kimsenin sağlıklı diyetini bir kenara bırakmaması gerektiğini, ama sebze ve meyveleri iyice yıkamayı da ihmal etmemelerini öneriyorlar.

En fazla ilaçlanan meyveler/sebzeler:

  1. Elma
  2. Çilek
  3. Üzüm
  4. Kereviz
  5. Şeftali
  6. Ispanak
  7. Dolma biber
  8. Eriktali (nektarin)
  9. Salatalık
  10. Kiraz domatesi
  11. Patates

Organik sebze ve meyve tüketmek sperm kalitesini arttırır mı bilmiyoruz. Kısırlığı engeller mi onu da bilmiyoruz. Yalnızca bu konuda yapılan çalışmanın özetini paylaşmış bulunuyoruz. Beylere ve erkek çocuklarına sağlıklı yiyecekleri terketmemelerini önerelim. Yalnız sebzelerin ve meyvelerin iyice yıkanmış olmasına dikkat etmelerini hatırlatalım..  Beyler.. Unutmayın!!!Nar ve ceviz diyoruz..

Tarım ilacı, bitki koruma ilacı, pestisit, haşere ilacı, haşere öldürücü