Diz Ağrısı? Kalça Ağrısı? Harekete devam!

 

Hareketliliğimizin en büyük kısmını iki büyük ekleme borçluyuz.. Yazının başlığından da analşılacağı gibi dizler ve kalça eklemlerinden bahsederek eklem ağrılarına çare olmak üzere birkaç öneride bulunacağız.

Hareketliliğimizi dizlerimize ve kalçamıza borçluyuz. Tüm ağırlığımızı taşıyan bu iki eklem bedenimizde en büyük eklemlerdir. Ayakta durmak, yürümek, koşmak, spor aktiviteleri, dans etmek, oturmak vs. gibi hareketliliğimizi ömür boyunca koordine ederler.

İlerleyen yaşla birlikte diz ve kalça ağrıları da artar çünkü bu iki eklem zamanla yorulur. Ağrılara rağmen yaşlılıkta da hareketli kalabilmek için dizlere ve kalçaya gereken önemi ve dikkati göstermek gerekir.

Kısa süreli ağrılarda, spor kazalarında/yaralanmalarda, düşme sonucu oluşan ağrılarda Harvard Ünivesitesi Halk Sağlığı Okulunun web sayfasından alınmış öneriler uygulanabilir..

Ağrıyan eklemi dinlendirmek, buz ile ağrıyı azaltmak, kompres yapmak (sarmak/sıkıştırmak) ve yükseltmek (yüksekte tutmak).

Dinlendirmek:

Eklemleri dinlendirmek rahatlama sağlar ancak tüm hareketlilik kesilmemelidir. Harekete devam edilmelidir ama dinlendirmeyi de ihmal etmemek tavsiye edilir. Yani hareketlerde hafifleme önerilir. Dinlenmeyi, tüm hareketeliliği kesmek olarak algılarsak, ağrının daha kötüye gitmesine neden olabiliriz.  Onun yerine ağrıyı tetikleyen hareketi yapmaktan  ve o bölgeye baskı yapmaktan da kaçınmak gerekiyor.

Buz ile ağrıyı azaltmak:

Plastik bir torbaya konulacak buz ağrıyan bölge üzerinde 20 dakika kadar bekletilebilir.  İlk 20 dakikadan sonra 20 dakika ara verilmesi ve daha sonra ikinci 20 dakika boyunca buz koymak öneriliyor. Bu sayede ağrı ve [varsa] şişmeler azalıyor.  Ama buz koymadan önce ağrıyan bölge ile buz arasında bir örtü ya da giysi olması gerekiyor aksi halde donma/soğuktan yanma gibi sorunlar meydana gelebilir.

Kompres yapmak:

Elastik bandajla ya da sargı beziyle sarılıp hafif sıkıştırılarak şişmeler önlenebilir. Fakat sargı fazla sıkı olmamalıdır; yani bölge moraracak kadar sıkı sarılıp kanın ilerlemesi engellenmemelidir!

Yükseltmek:

Ağrıyan bacağı/dizi bir yastık ile yükseltmek fayda sağlayabilir. Bacağı yükseltirken uzanmak; ağrıyan/yaralı/incinmiş bölgeye kanın hücum etmesini de engeller.

Kronik ağrılar için neler yapılabilir?

Kronik dediğimiz ağrılar süregelen, bir süredir rahatsızlık veren ya da boyunda, sırtta, belde tutulma hissi veren ağrılarıdır. Bu tür ağrılar için sıcak terapi önerilir. Eğer ağrı düşme sonucu meydana gelmişse, ilk gün yukarıdaki yöntemlerle ağrı rahatlatılabilir. Ama ikinci günden itibaren sıcak terapisi önerilir. Bunun için ısıtılmış elektrikli minder, ısıtılıp fişten çekilmiş ütü, içi sıcak su dolu termofor vs. kullanılabilir. Isı, ılık ile sıcak arasında olmalıdır. Asla yakacak kadar sıcak malzeme kullanılmamalıdır.

Genelde eklem ağrılarının ilacı hareketliliktir. Bu ağrılar kireçlenme, mafsal iltihabı, uzun süreli yüklenmeler, gereğinden fazla ve dikkatsizce kullanılmış eklemler, arterit (artrit), eklem yangısı ile oluşmuş olabilir. Bu tür ağrılara, dediğimiz gibi, hareketlilik iyi gelir. En çok önerilen hareket ise yüzmektir. Yüzmenin dışında durağan bisiklete binmek, suda yapılan aerobic, havuzda su içinde yürümek, kürek çekmek, gün boyunca birkaç kez kısa yürüyüşler yapmak (uzun yürüyüşler önerilmiyor) çözüm olabilir.

Diz ve kalça ağrılarında ya da diğer eklemler ve mafsal ağrılarında yukarıdaki önerileri uygulayarak şifa bulmanız dileğimizdir.. Ama lütfen hareketsiz kalmayın!diz agrisi

6 thoughts on “Diz Ağrısı? Kalça Ağrısı? Harekete devam!”

  1. ÇOK DEĞERLİ BİLGİLER VERİYORSUNUZ.TEŞEKKÜR EDERİM.
    AYRICA HERKESİN ANLAYACAĞI BİR DİLLE ANLATMANIZ DAHA İYİ ANLAŞILMALARI SAĞLIYOR.
    YAZILARINIZI BÜYÜK BİR DİKKATLE TAKİP EDİYORUM.
    SEVGİ VE SAYGILARIMI SUNARIM
    Nurettin Bozdogan

    1. Okumak icin ve okuduktan sonra yorum vermek icin ayirdiginiz zamana tesekkur ederim.
      Fatos Simsek

  2. Fatos hanim merhaba, Sade dille yazilmis olan bu harika bilgiler icin tesekkur etmek istiyorum. Ancak bu arada size bir sorum olacak; Sari nokta seklinde adlandirilan goz rahatsizligi icin tedavi yokmudur? Ilerlememesini saglamak icin nler yapilabilir? Tesekkurlerim ve segilerimle,

    1. Tülin Hanım,
      Nette bir arama yaptım ve prestijli bir sağlık sitesinden Sarı Nokta hastalığı ile ilgili kısa bilgi derledim.
      Yazı linktedir. Hastalık 55 yaş ve üzerindekilerde görülüyormuş. Tedavisi yokmuş ancak yavaşlatmak mümkünmüş. Bunun için Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan çalışmalarda değişik ilaç kokteylleri kullanılmakta. Bazıları c vitamini, e vitamini ve çinko içerikli. Diğerlerinde bunlara ek olarak lutein ve diğer mineraller verilmiş.. Hepsi linkteki yazıda anlatılyor..
      Umarım tavsiye edilen terapiler/vitamiiler Sarı Nokta hastalığını yavaşlatmak adına işe yarar..
      https://www.fuzyonblog.com/2016/02/03/sari-nokta/
      Fatoş Şimşek

  3. Merhaba. Öncelikle bilgiler için teşekkür etmek istiyorum. Bir sorum olacaktı. Benim kilo fazlam nedeniyle dizlerimde daralma var kilo vermem gerekiyor bu nedenle de dans ederek zayıflamaya karar verip bir spor salonuna yazıldım. Bu salonda 1 saat boyunca dans edeceğim.Sizce dans etmek dizlerimi daha kötü duruma sürükler mi? Teşekkür ederim

    1. Benim bildiğim, sorunlu dizler için dans dersleri iyi bir seçenektir. Salsa, modern dans, bale, zumba.. Bunların hepsi genelde bedene “düşük baskı” veren aktivitelerdir. Fakat buna karşın kalp atışlarını hızlandırmaya yeterli egzersiz aktiviteleridir (Spor yaparken kalp atışlarının belirli bir seviyeye yükselmesi beklenir/yükselmiyorsa yeterli intensiteye ulaşılmamıştır).
      Unutmadan.. Her bedensel aktiviteden önce olduğu gibi, danstan önce de ısınmak şarttır. Dansa başlamadan önce uzamak, esnemek, ısınmak çok önemlidir. Ayrıca önerilen ayakkabıyı giyerek çalışmalara katılmak da çok önemlidir.
      Tüm bunları söyledikten sonra.. Kendi doktorunuza ve varsa spor salonundaki danışmana da sormanızı şiddetle tavsiye ederim.

Comments are closed.