Boşanmalar ve Kalp Krizi Riski

Duke Üniverstiesinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, boşanmalar kalp krizi riski içeriyor. Yani tıpkı yüksek tansiyon gibi, sigara kullanımı gibi ya da diyabet gibi boşanmalar da kalp krizine risk faktörü!

Araştırmacı bilim adamı konu ile ilgi açıklamalar yaparken boşanmalardan adeta zehirli bir madde gibi bahsetti. Çok tehlikeli, uzak durulması gereken bir toksik kimyasal maddeden bahseder gibi.. Öyle ki; boşanmaya maruz kalan kadın veya erkek kalp krizine de maruz kalır der gibiydi..

Araştırma sırasında yaşları 45 ile 65 arasında toplam 15bin katılımcı 1992 ile 2010 yılları arasında gözlemlendi. Bu süreçte boşanan katılımcıların yüzde 8’i kalp krizi geçirdi. Gri Boşanmalar.. Ak saçlı boşanmalar.. Kır boşanmalar.. İlerlemiş yaşta boşanmalar..

Sonuçlar kısaca şunları söylüyor:

  • Boşanan kadınlar da erkekler de evli çiftlere göre daha fazla kalp krizi geçirme riskine sahip.
  • Boşanma, kadınları daha fazla etkiliyor. Boşanan kadınlar erkeklere göre daha fazla kalp krizi geçiriyor.
  • Evlilik ve evliliğin anlamı kadın ve erkek için farklı değerlendiriliyor. Bu nedenle boşanma sonuçları kadını erkeklerden daha fazla sarsıyor.  Boşanan erkekler, kadınlara oranla daha süratli “yeniden evlenmeyi” seçiyor. Böyle olunca; erkekler boşanma sürecini kısaltıyor, geçmişte olanları düşünmeye daha az zaman ayırıyorlar. Ve dolayışyla boşanmanın olumsuz etkileri ile kalp krizi riski de azalıyor.
  • İki veya daha fazla boşanma; her iki cinsiyette de yüksek kalp krizi riski anlamına geliyor.
  • Yüksek kalp krizi riskinin sosyoekonomik, pskilojik, davranışsal ve sosyolojik faktörlerle alakası yok. Yani, boşanma ile görülen kalp krizi riski kişilerin yaşam standardından bağımsız olarak artış gösteiryor. Çünkü boşanmanın sonucu kişiye hem duygusal hem fiziksel yük getiyor. Örneğin boşanma sonrası taşınmak zorunda kalınıyor. Bu durum özellikle kadınlar için çok külfelti oluyor ve daha çok stres anlamına geliyor. Ve stres unsurları zamanla katlanarak artıyor.  Vücut strese maruz kaldığında kan basıncı artıyor; kortisol (stres hormonu) ve diabet tetikçisi hemoglobin yükseliyor.
  • Araştırmacılar boşanan şahısların ilaçlarını da eski düzende almadıklarında şüphe ediyorlar.  Evlilik sırasında eşler birbirine ilaçlarını hatırlatırken, yiyecek seçimlerinde dikkat etmeyi, egzersiz yapmayı ve fit kalmayı önerirken, boşandıktan sonra bu tür destek kalmıyor. Dolayısıyla daha sağlıksız bir yaşam sürecine giriliyor.
  • Araştırmacılar bunları söyledikten sonra “Sakın boşanmayın yoksa kalpten ölürsünüz!” demiyorlar tabi.. Kötü bir evlilik de kalp sağlığına zararlıdır. Araştırmacılar diyor ki: Doktorunuz boşanma sürecinde olduğunuz ya da boşandığınızı bilsin. Tavsiyelerde bulunurken boşanmış olduğunuzu göz önünde bulundursun!
  • Kalp krizi risk faktörleri genelde sigara içmek, yüksek tansiyon gibi kontrol edilebilir faktörlerdir. Oysa boşanma böyle bir risk faktörü değildir ve tıbbi müdahale imkanı yoktur. Yine de boşanma ile sağlık sorunları ortaya çıkabilir ve kişiler ister istemez risk içeren durumlara doğru ilerler. Boşanan kişiler sağlıklı yaşamı sürdürmeye çalışmalı ve hekimler de buna destek olmalıdır. Taraflar diyetlerine dikkat etmeli, egzersizi bırakmamalı, yıllık sağlık taramalarını yaptırmalı, ilaçlarına devam etmeliler.  Bu süreçte, hekim kontrolünde endişe ve panik taramaları da yaptırılabilir.boşanma hem duygusal hem fiziksel açıdan külfetlidir