Hamilelikte Diyabet ve Otizm

Hamileliğin başlarında annede görülen diyabet, gestasyonal diyabet diye de bilinir. Gebeliğin başlarında oluşan diyabet, bebekte otizm olasılığını arttırıyor.

En yeni çalışmalardan birinin sonuçlarına göre hamilelik başlangıcında, ki bu süreçte bebeğin beyni oluşmaktadır, diyabet tanısı konulan annelerin otistik çocuk doğurma olasılığı oldukça yüksek. Anneden bebeğe geçen yüksek seviyeli kan şekeri, bebekteki beyin büyümesini engelliyor ya da gelişimin gereğince tamamlanmasını önlüyor.

Bu çalışma Ameirkan Tıp Derneğince yayınlandı ve kısaca şu şekilde özetlenebilir:

Araştırmacılar 1995 ile 2010 arasında doğan 322.000 çocuğun sağlık bilgilerini tetkik ettiler. Hamileliğin 26ıncı haftasında gestasyonal diyabet tanısı konan gebelerin otistik bebek doğurma olasılığı, diyabet olmayan annelerle kıyaslandığında yüzde 40 fazla bulundu. Toplam 3.400 otistik çocuktan 130 tanesi gebeliğin en başlarında diyabete, yani yüksek kan şekerine, maruz kalmışlardı.

Unutmadan.. Anneleri önceden beri diyabetli olan çocukların, yani gebelikle bağlantılı olmayan şeker hastası annelerden doğan çocukların, otistik olma ihtimali gebeliğin başında görülen diyabet nedeniyle otistik olma olasılığından yüksek değildi. Kısacası hamilelikte diyabet ve otistik bebek doğurma arasında belirgin bir bağlantı ortaya çıkarıldı.
otistik bebek