Egzersiz ve Düşmeler

Çocuklukta herkes düşer, gençlikte düşmeler nispeten azalır, daha ilerleyen yaşlarda düşülmez, ihtiyarlıkta düşmeler artabilir..  Egzersiz dedik. Düşmeler dedik. Peki ama egzersizin düşmelerle ne ilgisi var?

Düzenli egzersiz; düşmeler sonucu oluşan incinmeleri, kırılmaları, çatlamaları hafif düzeye indirger.

Otuzlu yaşlarımızda kemiklerimizin gücü ve büyüklüğü en yüksek seviyeye ulaşmış olur. Otuzdan sonra yavaş yavaş kemik yoğunluğu düşmeye başlar. Daha kırılgan oluruz. Düşmelerde incinmelere, çatlamalara ya da kırılmalara daha müsait hale geliriz.

İleri yaşlarda kemik yoğunluğu, gençlikte onlara ne kadar iyi baktığımıza bağlıdır. Gençlikte kemikler aktif çalıştırılmışsa, maksimum kemik yoğunluğuna ulaşılmıştır ve bu da yaşlılıkta sağlam kemiklere sahip olmak anlamına gelir.

İleri yaşlarda da egzersiz gerkelidir çünkü böylelikle kemik sağlığını sürdürmek mümkün olur. Egzesiz sırasında kemiklere uygulanan basınç, yeni kemik dokusunun büyümesine imkan tanır. Bu da kemikler için sağlıklı bir şeydir.

İlerleyen yaşlarda ne çeşit egzersiz yapmak gerektiğini bilmek gerekir. Kemik sağlığını en yüksek seviyede tutmak için ağırlık kaldırmak ve ağırlıklarla ilgili egzersiz önerilir. Ağırlık kaldırmak dumbellerle (yapınıza bağlı değişik ağırlıktaki serbest ağırlıklarla) yapılabilir. Bir de ağırlık yoğunluklu egzersizler vardır. Bunlara örnek olarak yerçekimine karşı yapılan taşımalar, atlamalar ve zıplamalar verilebilir. Birkaç örnek daha: Koşmak, yürümek, dans etmek, merdiven çıkmak, zıpla-çömel, engelli koşu, iniş-çıkışlı koşu, vs. Yalnız, lütfen.. Hayatınızda hiç egzersiz yapmadıysanız kendi kendinize başlamayın. Önce gereken yerlerden tavsiyeler alın. Ben ömrüm boyunca sürekli egzersiz yapmış biri olarak bunları kolaylıkla yazıyorum ama özellikle ileri yaşlardakilere aniden egzersize başlamayı tavsiye etmiyorum. Önce birkaç hafta boyunca 20şer dakikalık günlük düzenli yürüyüşler tavsiye edilebilir. Zamanla egzersizin dozu arttırılabilir.

Yukarıdaki aktivitelerin dışında yüzmek, bisiklete binmek, ağırlıkla aerobik gibi çalışmalar da kemikler için çok yararlıdır. Kemikler için bazı aktiviteler, diğerlerinden daha çok hora geçer. Mesela koşmak, ip atlamak gibi aktiviteler yürümekten daha fazla etki sağlar.

Egzersize yeni başlayanlara bir profesyonel tarafından bilgilendirilmelerini tavsiye ediyorum. En azından bu konuda okuyup bilgilenerek başlamalılar. Yavaş yavaş küçük adımlarla başlamalı, ve zamanla arttırmalılar.

kosmak ve yurumek

Peki neden egzersiz?
Soruya soru ile cevap verelim: Moralinizi ne düzeltir? Enfeksiyonlara karşı sizi ne korur? Kalp hasalıklarına karşı sizi savunan nedir? Diyabet, yüksek tansiyon, kolon kanseri gibi hastalıkları savuşturan nedir? Cevap: Düzenli egzersiz!

Yüzlerce araştırma yanılmış olamaz! Egzersiz iyi hissetmenize, hastalıklardan korunmanıza ve uzun yaşamanıza fırsat verir.

Egzersiz ve düşmeler dedikten sonra birden egzersizin yararından bahsetmeye başladık.. Unutmayalım!! Bedenimizin her yanı egzersizden fayda sağlar ama en çok kemikler faydalanır. Koşmakla kalçadaki ve bacaktaki kemiklere destek veririz. Ağırlık kaldırdığımızda kollarımızdaki kemiklere yarar sağlamış oluruz. Yüzdüğümüzde tüm vücudumuzdaki kemikler sağlamlaşır.  Egzersiz tüm vücutta kuvvetli kemiklere, koordinasyon kabiliyetine, dengeye fırsat tanır. Bu sayede daha az düşeriz. Düşsek bile kemikler sağlam olduğundan, minimum zarar görürler. Şimdi anladınız mı yazı başlığı neden egzersiz ve düşmelermiş?