Alzheimer Hastalığı Kimlere Yaklaşmaz?

Alzheimer Hastalığı (Alzaymır) bazılarına yaklaşmaz.. Kimlere dersiniz?

 

  1. Genel sağlığına dikkat edenler: Kronik rahatsızlıkları kontrol altında tutmak öneriliyor. Diyabet ve kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi sorunlar gerektiğinde ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmalı. Bu hastalıkların tedavi edilmemesi, beyne giden damarları zaman içinde tahrip ediyor ve bunaklık ya da Alzheimer hastalığının önünü açıyor.
  2. Hafif dahi olsa, düzenli egzersiz yapanlar: Hareket damarlarda kan akışını arttırıyor ve buna beyne giden kan damarları da dahil. Egzersiz ile beyin hücreleri normal beslenmesine devam ediyor. Hareket dendiğinde günde 20-30 dakikalık yürüyüşler, pedal çevirme, dans etmek veya yüzmek düşünülebilir. Bahçecilik, ev temizliği, merdiven çıkmak gibi aktiviteler de egzersiz yerine geçer. Tempolu bir hareketin egzersiz sayılması için kalp atışlarını hızlandırması ve en az 20 dakika sürmesi gerekmektedir.
  3. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirenler: Akdeniz diyetinin beyin dostu olduğu ve beyni koruduğu bulgulanmıştır. Akdeniz diyetinde nispeten daha az kırmızı et vardır, tahıllar, sebze, meyve, balık, deniz ürünü, fındık fıstık gibi çerezler, zeytinyağı ve diğer sağlıklı yağlar bulunur. Dışardan alınmış, fazlaca prosesten geçmiş, tuz ve şeker oranı yüksek yiyecekler mümkün olduğunca az tüketilmeli ve Akdeniz diyeti benimsenmelidir.
  4. Yeterli uyku uyuyanlar: Uyku beyni besliyor. Yetişkinlerin günde ortalama 7 saat uyuması öneriliyor. Uykusuzluk çekenlerin insomni problemini kontrol altına alması öneriliyor. Akşam geç saatlerde alkollü içki almamak tavsiye ediliyor. Geç vakitte, uyku saatine yakın egzersiz yapmamak da öneriler arasında çünkü sportif aktiviteler ağrıları harekete geçirebiliyor ve dolayısıyla insomni nedeni olabiliyor. Yorgun bacak sendromu da uykudan önce yapılan yorucu hareketlere veya içkiye bağlanıyor.
  5. Beynini aktif tutanlar: Hafızayı canlı tutacak aktiviteler öneriliyor. Bu sayede yaşlılıkla gelen zihin ve hafıza bozuklukları engellenebiliyor, beyin güçlendiriliyor. Bu aktivitelerin beyni zorlayıcı ve harekete geçirici olması gerekiyor. Eğer her gün çözülen bulmaca çözülmeye devam ederse yararı olmuyor. Yeni bir konu bulup onu becermeye çalışmak beyni aktif tutuyor. Örneğin yeni bir dil öğrenmek, her gün bir şiir, sarkı sözü, dua, sure ezberlemek, bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenmek, matematik problemleri çözmek gibi. Bu yolla pasif beyin yeniden aktif hale getiriliyor. Ayrıca beyni çalıştıracak, düşünmeye itecek filmler ve belgeseller de öneriliyor.
  6. Reel hayatta sosyal bağlantıları sürdürenler: Arkadaşlar ve tanıdıklarla sosyal hayat sürdürmek de öneriler arasında. Aile, komşular, akrabalar ve diğerleriyle periyodik buluşmalar, kulüp üyelikleri, topluca alınan dersler, gönüllü çalışmalar, karşılıklı doyurucu sohbetler ve fiziksel ortamda buluşmalar sosyal hayatı hareketli kılabilecek öneriler arasında.
  7. Hayat stresini azaltmaya çabalayanlar: Beyin için bir miktar stres iyi olarak değerlendirilse de fazlası toksiktir! Yani zararlıdır.. Meditasyon stres giderici bir araç olarak önerilebilir, yoga, nefes teknikleri, dua ve ibadet stres azaltıcı yöntemlerdir.

Şimdi yeniden tekrarlayalım.. Kimlere Alzheimer Hastalığı yaklaşmazmış?