Lohusa Kadını Süt Korur mu?

Lohusalıkta süt korur diye bir inanış vardır. Bu doğru mudur, doğruysa nasıl açıklanır?

Yeni doğum yapmış kadın eşiyle cinsel ilişkiye girmeden önce 6 hafta beklemelidir. Bu süre kadının bedensel dinlenmesine izin vereceği gibi, kaçıncı kere anne olduğuna bakmaksızın, yeni bebeğe ve yeni yaşantıya uyum sürecinde ruhsal dinlenmesi için de gereklidir.

Doğumdan sonra 6 hafta cinsel yaşantıdan uzak durulması fikri tavsiye edilse de her zaman mümkün olmayabilir.  Bebeğin doğumunu takip eden ilk haftalarda kadın eşiyle cinselliğe devam etmek isteyebilir ama peşpeşe hamile kalmak istemeyebilir. Bu durumda tek çare doğum kontrol uygulamaktır. Eğer bu dönemde bebek anne sütüyle besleniyorsa doğum kontrol seçiminde biraz daha dikkatli olmak gerekir.

Önce lohusalık döneminde cinsel açıdan neler olduğuna bakalım:

Genelde kadınların yüzde 66′sı doğumdan sonraki ilk 4 hafta içinde cinsel yönden aktif hale geliyor. Lohusaların yüzde 88′i doğumu takip eden 8 haftanın sonunda cinsel yaşantıya ’bıraktıkları yerden’ devam ettiklerini söylüyor.

DOĞUM SONRASI DOĞURGANLIK NE ZAMAN GERİ DÖNER?

Doğurganlığın ne zaman geri döneceğini tahmin etmek güçtür. Genelde, kadınlar doğumdan 6 ay sonra adet görmeye başlar ve doğurgan hale gelir.  Fakat adet görmeye başlamak doğurganlığın kesin bir göstergesi değildir. Çünkü ovülasyon (yumurtlama) adetten önce de başlayabilir. Kadının olgunlaşmış yumurtasının yumurtalık kanalına düşmesi hamile kalabileceğine işarettir. Bunun için ille de adet görmek gerekmez. Ayrıca adetin doğumdan 6 ay sonra geleceğine dair bir genelleme yapmak da doğru değildir.

Öyleyse bebek doğurduktan hemen sonra hamile kalmak istemiyorsanız doğum kontrol yöntemlerinden birini seçmelisiniz. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız ve eşinizle cinsellik yaşıyorsanız doktor tavsiyesiyle doğum kontrol uygulamanızda yarar vardır.

Halk arasındaki yaygın inanışa göre emziren kadını süt korur. Bu düşünce kısmen doğrudur çünkü koruyuculuk sadece tam emziren anneler için geçerlidir. Tam emzirmek, bebeği gündüz (emzirmelerin arası 4 saatten fazla olmamak şartıyla) ve gece (emzirmelerin arası 6 saatten fazla olmamak şartıyla), hiç bir ek besin vermeksizin anne sütüyle beslemektir. Bu şartlar sağlanırsa 6 aya kadar süt korur. Bebek anne sütünün dışındaki gıdalarla tanıştırılmışsa, emzirme yoğunluğu azalacağından anne sütü yeni bir gebeliğe karşı tam koruma sağlamayabilir.

Süt korur mu” başlıklı yazıyı beğendiyseniz, bu yazının devamı için linke tıklayın.