Kafro Pizzacısı, Elbeğendi..

Radyoda kulağıma şu sözler çalındı: “Türkiye’de ne yenir? Pizza demezsiniz değil mi? Ama Türkiye Kafro’da odun ateşinde pizza yapan bir pizzacı var ki..“. Bunları duyunca radyonun sesini yükselttim, kulak kesildim. Türkiye’nin güneydoğusunda küçük bir işletmeden bahsediyordu.. Kafro Pizzacısı, Elbeğendi..

Pizza dükkanının sahibiyle ropörtaj yapan sunucuyu dinlerken şaşırmadım desem yalan olur. Bir yandan dinliyor, bir yandan da içimden “Nerede bizim lahmacunlar? Nerede pideler? Nerede kebaplar? Ne oldu da pizza, hem de güneydoğunun enfes lezzetlerinin arasında moda oldu?” diye geçiriyordum..

Programı dinlemeye devam ettim. Aklımda kalanları paylaşıyorum:
Pizzacı Nail bey Kafro’nun bomboş bir belde olduğunu ama son yıllarda Avrupa’dan dönen hemşerilerinin bu bölgeyi yeniden canlandırdığını söyledi. Bu yörede birşeyler yapmak için kolları sıvamışlar, pizza işine girişmişler. Her ne kadar pizza yöresel bir yiyecek değilse de, denemek istemişler.

Nail bey Türkiye’yi 1978 yılında terkederek Almanya’ya yerleşmiş çünkü o dönemde yaşadığı bölgede iş bulmak mümkün değilmiş. Kafro’daki diğer aileler de 1970li, 80li ve 90li yıllarda PKK ile Türk askeri arasındaki çatışmalarda iki ateş arasında kaldıklarından yöreyi terk etmişler. Fakat bu günlerde geri dönüş başlamış.

Nail bey Almanya’da büyümüş, evlenmiş ve 3 çocuk babasıymış. Kendisi gibi bir Süryani olan arkadaşı Saliba bey de uzun süreli yurtdışı yaşamı sırasında öğrendikleri becerileri Türkiye’de kullanmaya karar vermişler. Saliba bey, Nail beye taş fırında, odun ateşinde pizza yapmayı öğretmiş. Ve bu günlerde Nail bey ve ailesi, “ünü diğer kıtalara yayılan” pizzayı yaparak geçimlerini sağlamaktalarmış.

Bütün bunlarla birlikte kasaba da canlanmış. Şimdilerde Avrupa’da yaşayanların buralara gelmesi için nedenler çoğalıyormuş.. Hareketli bir kasaba.. Avrupai bir hava. Sürreal bir ortamda sunulan lezzetli pizza.. Eski ile yeninin, geleneksel ile modernin, genç ile yaşlının, yerli ile yabancının buluştuğu bir şirin belde olmuş Kafro..

Kısacası Kafro’nun Pizzası antik bir ortamda eskiyle yeniyi birbirine bağlayan güzel bir bağ haline gelmiş.. Yöresel kebaplara, lahmacunlara, pidelere, köftelere ve muazzam geleneksel güneydoğu mutfağına pizza diye bir yabancı misafir gelmiş. Kalıcı bir misafir.. Buyur edilmiş..

Mardin’de o yöreye gidenleri mıknatıs gibi çeken pizzacıyı sizler gibi ben de merak ettim doğrusu.. Kim bilir.. Gün gelir, devran döner, ben de gider tadarım Kafro’nun Pizzasını.. Olur mu.. Olur!

Kafro Pizzacısı, Elbeğendi‘ isimli yazımı beğendiyseniz “Amerikan yemeklerinden pizza” isimli yazımdan da hoşlanabilirsiniz.