Uçurtma Mevsimi – Kaan Murat Yanık

Geçen yıl bir yayınevinin kitap çekilişinden birkaç kitap çıktı bahtıma.. Kitapları severim, hediye kitaplara bayılırım. Bedava olanlara ise paha biçilmeyeceğini düşünürüm.. Söz konusu kitaplardan biri de Kaan Murat Yanık tarafından yazılmış Uçurtma Mevsimi adlı öykü kitabıydı.

Ne yalan söyleyim, öyküleri okurken yazarın genç bir insan değil, bilge bir ihtiyar olduğunu düşündüm. Yoğun bilgi ve deneyimlerin tatlı tatlı hikayeleştirilmiş hallerine yolculuk yaptım. Beğenerek okudum.

Öncelikle, yazar Türkçe’ye hakim. Her önüne gelenin kitap yayınladığı gününmüzde, Türkçe hakimiyeti oldukça değerli bir özellik olmalı! Bir tane bile rahatsızlık verici dilbilgisi/imla hatası görmedim. Biz okuyucular kitap okurken bu tür hatalara takılır, rahatsız oluruz. Keyfimiz kaçar. Üzülerek söylüyorum ki genç yazarların kimileri kitap basmayı beceriyor ama imla/dilbilgisi kontrolü yaptırmayı beceremiyor. Bu kitapta öylesi hataların olmadığını söylemek gereğini duydum.

Hikayeler kısa, anlamlı, ders verici ve sevimli. Yazarın dili akıcı. Sayfalar kendiliğinden dönüyor ve bir de bakmışsınız kitabın sonuna gelmişsiniz. Birçok zaman dilimine, birçok kültüre, değişik anlayış ve yaşamlara özgü birbirinden manidar öyküler var kitapta. İlle de hepsinin sonunda bir düşünce gıdası var. “Buyrun, şimdi düşünmek, hazmetmek ve anafikir çıkarmak size kalmış..” dercesine..

Birçok öyküyü severek, sayfaların kenarını köşesini kıvırarak okudum. Çoğu kez spor salonunda eliptik alette merdiven çıkarken okuduğum için, altını çizemedim. Ama altı çizilecek çok güzel betimlemeler, fikirler ve cümleler var.

Dediğim gibi birçok hikaye şeker tadında ama ben en çok beğendiklerimin içinde ‘en-en çok’ beğendiğimi ‘Getto’ olarak belirledim. Yazarın gözlemci şahsiyeti, acı alayla okuyucuyu şaşırtması, yazma becerisi, seçtiği anlatım dili ve kelimeler enfesti. “Göğe bakmak hala serbestti.” diye başlayıp; “Ve her yer mavi olacaksa hep beraber direnmeliydik.” diye biten bir öykü bu. Kitabı okumasanız bile bu öyküyü okuyun derim.

Yeni yazarlara karşı ayrımcılık yapan biri olduğumu sanırdım. Belki öyleydim de Kaan Murat Yanık gibi çiçeği burnunda yazarlar fikrimi değiştirdi. Uçurtma Mevsimi adlı öykü kitabı, kısa hikayelerden hoşlananlar için okunmaya değer.