Fransız Tatlısı Karpuz!

‘Ne zamandan beri karpuz Fransız tatlısı olmuş..’ dediğinizi duyar gibiyim. Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum ama bir hikayesi var anlatmadan edemeyeceğim..

Lüks bir gemide yolculuktaydım. Bir akşam yemeğinde kalabalık bir grup olarak geminin birçok restoranından biri olan Fransız restoranında yemeyi tercih ettik. Bilmem kruz gemisinde yolculuk yaptınız mı.. Eğer yaptıysanız bilirsiniz ki tüm yolculuk boyunca istediğiniz restoranda, istediğiniz kafede veya barda, istediğiniz salonda canınızın çektiğini istediğiniz ölçüde yiyebilirsiniz. Fransız restoranında da durum farklı değildi. Hep birlikte menüyü uzun uzun inceledik. Neler yoktu ki menüde.. Soğan çorabası, boeuf bourguignon (et sote), güveçte mantar, Gordon bleu, kuzu pirzola, dana stagronof, başamel soslu krep, ratatouille, çikolatalı mus, limon parfe, fondue, crepes suzette, krem şantili muz flambe ve tabi ki beyaz perynirli karpuz!

Karpuz ne zamandan beri Fransa tatlısı olmuştu? Yemekleri gönlümüzce ısmarladıktan sonra tatlıları da mercek altına aldık. Yemeğin sonunda herkes keyfince tatlı ve kahve ısmarladı. Bazıları meraktan birçok çeşit yemek ve tatlı ısmarladı.. Bazılarımız karpuz istemeden edemedik. Görmeliydik.. Beyaz peynirli karpuz nasıl oluyormuş!

Gele gele bir tatlı tabağında küp küp kesilmiş karpuz ve üzerine ufalanmış peynir geldi. Karpuzla beyaz peyniri hep iyi gider. Yazın bir parça ekmekle ya da simitle beyaz peynir ve karpuza kim hayır diyebilir ki? Yaz mevsiminde yemeklerin üzerine en çok tercih edilen meyve karpuzdur belki de.. Evet herkes karpuz yer yemekten sonra.. Bu yeni birşey değil.. Ama acaba kimler tatlı niyetine, üzerine peynir serpiştirilmiş olarak yer?

Ben beyaz peynirli karpuzu tatlı olarak yememiştim daha önce.. Hele Fransız tatlısı olarak hiç yememiştim.. Bundan sonra yer miyim? Bilmiyorum.. Ama sevdim! Öyle nefis bir lezzet ki; ağızda tatların ani patlamasını hissedebiliyorsunuz. Çünkü biri sulu, diğeri kuru. Biri tatlı diğeri tuzlu. Biri dalından kopmuş, diğeri bir süt ürünü.. Çok güzel bir tat. Hmmm.. Tatlı olarak yemeklerin üzerine Faransız tatlısı karpuz yemek.. Karpuz ne vakit Fransız oldu?

Bir fransız tatlısı karpuz

One thought on “Fransız Tatlısı Karpuz!”

  1. BAL ÜZERİNE SİRKE DOLAŞTIRARAK, FRANSIZ USULÜ YİYEBİLİRSİNİZ.
    NE DE OLSA, ORİJİNALİTE.
    SİZ SİZ OLUN, YİNE KENDİ KÜLTÜRÜNÜZDEN VAZ GEÇMEYİN. BAŞKASININ DAMAK TADI, SİZİ BU KADAR ETKİLEMESİN. SİZ, SİZ OLUN, KENDİ KARAKTERİNİZİ BÖYLE KOLAYCA DEĞİŞTİRMEYİN, HERKES KENDİ KÜLTÜRÜYLE ÖZEL VE GÜZELDİR. GERİSİ ÇAKMADIR. BU DA ÇAKMA OLANLARA YAKIŞIR.
    MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE SALYANGOS SATARLAR.
    KENDİ ÖZÜNÜZDEN UTANMAYIN, KENDİNİZDEN DE,
    SAYGILARIMLA
    SABİT EREN

Comments are closed.