Hangi Egzersiz Uygun?

Yaş ne olursa olsun egzersize başlanabilir. Fitnes, sağlık, enerji ve canlılık yeniden oluşturulabilir. Fakat hangi egzersiz çeşidinin uygun olduğunu bilmek gerekir.

Öncelikle düzenli egzersiz; kalp ve kardiyovasküler hastalıkların oluşmasını önler, tansiyonu düşürür, kanser riskini azaltır, sağlıklı kemiklere meydan verir, morali düzeltir, zihni uyanık tutar ve ömrü uzatır.

Peki neden egzersiz yapmayız? Ya da şöyle soralım.. Neden egzersizi günlük yaşamın içine koymayız?

Bazılarına göre egzersiz okuldaki beden eğitimi dersi gibidir. Bir mecburiyettir. Kıyafet değiştirmek, spor salonunda zorunlu hareketler yapmak, terlemek, not almak için uğraşmak, ders bitiminde terli terli okul kıyafetine bürünmek. Sevimsiz bir durum tabi.. Bazılarına göre egzersize zaman bulmak olanaksızdır. Bazıları egzersizin sadece pahalı spor salonlarında yapılacağını düşünür; maddi zorluklardan bahseder. Bazıları egzersize başlamak ister, ama nereden başlayacağını bilmez.

Oysa egzersize aşırı vakit ayırmak gerekmez. Pahalı olması da gerekmez. Sıkıcı değildir; tam tersine eğlenceli bile olabilir. Düzenli yapılan egzersiz ile kısa sürede daha güçlü, daha genç, enerjik ve fit hissedilebilir.

Hangi egzersiz uygundur?

İdeal egzersiz çeşidini bulmak boşuna para ve zaman harcamayı önleyeceği gibi, hayal kırıklığına uğramanın da önüne geçer.. O nedenle uzmanlar şu sorulara cevap vererek uygun egzersizi bulmayı öneriyorlar:

1. Hedefin nelerdir?

Egzersizden beklentiler nedir? Maratona mı katılmak? Cevap ‘hayır’ ise günde 45 dakika koşmanın anlamı yoktur. Onun yerine aktif ve sağlıklı hayat tarzı için gerekli egzersiz yapmaılmalı.

2. Kas yapmak mı? Yoksa tüm bedeni kapsayan bir egzersiz programı mı?

Genelde kas (adele) yaparak etrafa göstermek en kolay ve en çok seçilen yöntemdir. Oysa eklemler, nefes, dolaşım, koordinasyon ve balans da göz önünde bulundurulmalıdır. Kaslar etkileyici olabilir ama diğer saydıklarımız uzun vadede sağlık faydaları sunacaktır.

3. Fitnes hedefleri ve ağırlıklı egzersiz birbirinden ayrılmadılır.

Fitnes ve resistans (ağırlıklı) egzersiz birbirinden farklı düşünülmelidir çünkü yarım kg vermek için yaklaşık 3,500 kalori yakmak gerekir. Bunun için yaklaşık 6 saat koşmak gerekir. Kardıyo ile birlikte ağrılık da çalışılırsa, kilo kaybetme hedeflerine daha çabuk ulaşılabilir. Eğer gerçek dışı hedefler oluşturulursa hayal kırıklığıyla sonuçlanır. Yanlış egzersiz seçildiğinde, kilo verilemez ve belki de sonuç egzersizden uzaklaşmak olur. Gerçeklikten uzak hedefler, yanlış egzersize başlamaya neden olmasın!

4. Egzersiz programı günlük hayatına uygun mu?

Egzersiz çeşidine karar verirken günlük sorumluluklar göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin işyeri, çocuklar, yaşanan mekan, diğer sorumlukluklar düşünüldükten sonra egzersiz planları yapılmalıdır. Belki hergün 2 saatlik bir zaman diliminde spor salonunda bulunmak uygun değildir. Bu durumda evde egzersiz yapmak gerekebilir. Sıkıcı bir program yapmak istemeyenler bir arkadaşla birlikte parkta yürüyüş seçebilir. Egzersiz öyle dizayn edilmelidir ki günlük stresi azaltsın. Oysa egzersiz planları yaparken stres oluşuyorsa bu işte bir yanlışlık olabilir! Hayat şartlarına ve yaşam standartlarına bakılarak en uygun, kolay ve stressiz egzersiz bulunabilir. Televizyon seyrederken yapılacak 20 dakikalık ciddi egzersiz belki de en iyi seçenektir!

5. Egzersiz programının getirisi neler olacak?

Bazıları egzersiz yaparken bolca terlemek ister; bu sayede hem kalorilerden hem stresten kurtulduklarını düşünürler. Bazıları yoga tercih eder ki bu sayede hem fit hale geldikleirnı hem de zihnin daha uyanık hale geldiğini hissederler. Uzmanlar birkaç şeyi bir arada sağlayan egzesiz çeşitleri öneriyor. Örneğin boks veya tai chi yapmak hem eklemleri sağlıklı hale getiriyor, hem kilo verdiyor hem de denge sağlıyor. Benim gittiğim spor salonunda verilen toplu dersler kategorilere ayrılmış durumdadır: Dayanıklılık, ısınma/esneme/gerinme, meditasyon, kardiyo, vs. gibi. Oysa uzakdoğuda bilinen egzersiz, kişiyi bütünsel kılmaya yöneliktir: Zihin, beden, sinir sistemi, nefes, vs. gibi.

6. Egzersiz programı hayatın akışında devamlılık sağlıyor mu?

İşi hammallık olanlar çok ağır dumbeller kaldırarak idman yapabilir. Ağır dumbeller kaldırmaktan hoşlananlar kimseler de ağır dumbeller kaldırarak idman yapabilir.. Ama bir ev hanımının aşırı kas yapması gerekli olmayabilir. Maratona hazırlananlar haftanın 7 günü, hergün 3 saat koşabilir. Ama sağlıklı yaşam için egzersiz yapanlar daha hafif egzersizlerle, eklemlere zarar vermeden fit kalabilir.

Peki size hangi egzersiz uygun?

One thought on “Hangi Egzersiz Uygun?”

  1. Haftanın beş günü masa tenisi antremanı yapıyorum.Derneğimiz var ve yerimiz çok iyi.Ben beş günü üçe indirmek istiyorum ve kalan iki günü ve de hafta sonundan bir günü bana daha faydalı bir veya iki spora ayırmak istiyorum.
    Selam ve sevgiler.
    Cahit,

Comments are closed.