Mavi Ay

Arkadaşıma haber verdim.. “Bu gece Mavi Ay var, haberin olsun..”

Kendisi plajda.. Mavi ayı belki de en iyi o gözlemleyecek.. Bu gece yani 31 Temmuz 2015 gecesi, ay Temmuz içinde ikinci dolunay formunda görünecek. Bu olay her ikibuçuk yılda bir görünür. Gelecekte Mavi Ay, Ocak 2018’de görünecek.

Neye mavi ay denir? Eğer bir ay içinde iki kez dolunay olmuşsa, ikincisi mavi ay ismini alır.

Çok ender görülen Mavi Ay, çoğumuzu heyecanlandırır. Ama ay hiç mavi görünmüyor. İsim biraz yanıltıcı. Nerelerde mavi görünüyor derseniz sadece volkanık küllerin bulunduğu ortamlarda.. Neden mavi ay ismi verilmiş, bilinmez! Amerika’da bazı yerlerde Mavi Ay turları düzenleniyor. Bu turların ziyaretçileri bir yandan sosis ekmek yiyor ve ayı seyrediyor.. Daha sonra bisküvi arası çikolata ve marshmallow tüketiyorlar.

Çok nadir görülen bu olay belki de kutlanmak için işletmelere maddi olanak sağlıyor.. Yağmur yağmazsa tabi.. Meteorolojistler mavi ay gecesinde yağmur tahmininde de bulundu.. Yüzde 30 ithimalle yağacak bu gece.. Ama herkes bulutsuz bir gökyüzü bekliyor. Bu gece elinde mavi ışıklı toplarla gezen insanlar da türeyecek sokaklarda.. Belki de korkulu şakalara dönüşecek..

İlle de plajda olmaya, tura çıkmaya gerek yok! Mavi ay balkonda, dostlarla çay ve sohbet eşliğinde de iyi olur.. Sonuçta yarın Cumartesi!

Mavi ay dedik de.. Ay Büyürken Uyuyamam – Necati Cumalı