Telefondaki Mor Robot Depresyon Avında!

Tıbbi İnternet Araştırmaları Dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre elinizde, cebinizde, çantanızda taşıdığınız ve gün boyunca binlerce kez bakarak yokladığınız telefondaki Mor Robot depresyon seviyenizi belirleyebilir! Eğer depresyon belirtileri yoksa, onu da kesinlikle belirleyebilir! Yani, telefonda bir Mor Robot var ve depresyon avında!

Tahminlere göre, 2015’te dünya genelinde an itibariyle toplam 350 milyon kişiye depresyon tanısı konmuş bulunmaktadır. Kadınlara erkeklerden daha fazla depresyon teşhisi konulmaktadır. Kadınlara daha fazla depresyon teşhisi konulması erkeklerin daha az depresyona girdiğini göstermemektedir. Bu konuda detayları şu linkte bulabilirsiniz.

Depresyon semptomları: Keyifsizlik, en favori aktivitelerden bile haz almamak, ilgisizlik, endişe gibi durumları kapsamaktadır fakat bunlarla sınırlı değildir.

Akıllı telefon ile depresyon tanısı konulabilir mi? Bu soruya aşağıdaki araştırmayı anlatarak cevap verelim:
Akıllı telefonlar her yerde. Herkes kolaylıkla sahip olabiliyor. Akıllı telefonlarla toplanan veriler daha sona birçok araştırma için kullanılabilir (linke tıklarsanız bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz). Bu çalışma sırasında telefonla toplanan verilerin analizinden doğan sonuçların doğruluğu yüzde 87 oranındadır ki oldukça yüksek bir yüzdedir. Yani telefon, kişinin depresyonda olup olmadığınıyüzde 87 doğrulukla bir tespit edebiliyor!

Araştırma metodu:
Bu araştırma, yaşları 19 ile 58 arasında değişen, 28 katılımcıyla Craigslist üzerinden yapıldı. Katılımcıların telefonlarına Mor Robot isminde bir app (uygulama) eklendi. Mor Robot kullanıcının yerini, hareketlerini, telefon kullanımını, ve diğer birçok davranışını veri halinde depoladı. Mor Robot verilerle birlikte kullanıcıların modunu, psikolojisini ve tüm hislerini  iki hafta boyunca her 5 dakikada bir toplayıp Northwestern bilimcilerine gönderdi. Veriler analiz edildi.

Araştırmacıların ilk bulguladığı şey şu oldu: Telefona ayrılan vakit anlamlıysa ve aşırıya kaçılmamışsa; kişinin kendisine, evine, ailesine ve çevresine yeterli vakit ayırdığı anlamına geliyordu. Ve kişinin kendisine ve ailesine vakit ayırması depresyonda olmadığı anlamına da geliyordu.

Mor Robot başka neler bulguladı?
Telefonunu telefon etmek içn değil de, Web araması yapmak, oyun oynamak, sosyal medyada gezmek, videolara bakmak, mesajlaşmak gibi aktiviteler için kullananları “riskli” olarak belirledir. Bu kişilerin depresyona grime riski yüzde 74 olarak belirlendi.

Mor Robot kişilerin depresyonda olup olmadığını ya da depresyona girme riskini telefonun GPS (navigasyon) özelliğini kullanarak bulguladı. Sürekli evde oturmak, buna ek olarak sürekli telefon ekranına beklamak depresyonla ilintili aktiviteler olarak belirlendi.

Dikkat!! Depresyondaki insanların günlük telefona bakma ve kullanma süresi 68 dakikadır. Oysa depresyonda olmayanlar için bu süre sadece 17 dakika olarak belirlenmiştir! İşsiz güçsüz, telefonla yatıp kalkanlar bence en az 22 saat harcıyorlardır.. Ama sanırım bu çalışmaya onlar dahil edilmemiş!

Her ne kadar 28 kişinin katıldığı online telefon araştırmasından bahsediliyor olsa da, bulgulanan sonuçlar depresyon gözlemleme konusunda yararlı olmuştur. Bu sonuçlar, depresyonda olduğu halde tanı konulmamış kişileri ve de risk altında olanları bulgulamak için fayda içermektedir. Mor Robot depresyon avında! Bu çalışma daha detaylı hale getirilerek; depresyonda olanlara ya da depresyona girme riski taşıyanlara yararlı hale getirilebilir.

mor robot