Mahsul Yetiştirmek

Mahsul yetiştirmek derken dönüm dönüm tarlam felan olduğu sanılmasın. Küçücük bir bahçede, balkonun köşesinde, yerde irice bir saksıda, tavandan asılı bir sepette… Bulduğumuz minicik bir toprak parçasında meyve, sebze yetiştirmekten bahsediyorum.

Toprakla ilgilenmek rahatlatır. Toprağa yakın olmak terapi gibidir. Toprakta yetişen mahsulü hissetmek olağanüstüdür. Toprakla haşır neşir olurken doğanın döngüsünden daha fazla haberdar oluruz. Doğadaki dengenin daha fazla farkına varırız.

Zevk için mahsul yetiştirmek her yaştan insanın hoşuna gidebilecek bir aktivitedir. İrice bir tenekede yetiştirilmiş domatesler, bir başka tenekede fesleğen, diğerinde yeşil soğan.. Neden olmasın?

Eğer bahçeniz varsa, çok şanslısınız. Kendi elimizle yetiştirdiğimiz, besleyip suladığımız, basında beklediğimiz meyveyi veya sebzeyi görmek, tutmak, koklamak, afiyetle yemek gibisi yoktur. Bence o an, bize verilen tüm nimetlere şükretmenin tavan yaptığı bir andır. Etraftaki enerjiyle bütünleşme anıdır. Yaratılan dengenin değerini bir kez daha hissetmenin anıdır. Yaşamın farkına varış anıdır. Doğayla dans gibidir. Tüm yaradılışın orchestra olduğu, harmoninin gökselleştiği andır.

 

Her sene baharda sebze bahçesi hazırlarım. Bu sene ilk kez kış sebzelerinden oluşan bir bahçe yaptım. Bahçecilik sayesinde zaman içinde mevsimleri, toprağı, güneşi, don ve kırağıyı, gölgeyi, ışığı ve diğer tüm doğa olaylarını daha dikkatle inceler oldum. Bahçem büyük değil ama, hiç bahçem olmsaydı bile kesin birkaç iri tenekede domates, biber büyütüyor olurdum. Bence herkes minik de olsa bir toprak parçasında organik mahsul yetiştirebilir. Organik olmasının yanında taptaze, besin değeri yüksek, tadı yerinde meyve ve sebze yemek gibisi yoktur. Mahsulün tadı gösterilen özen, ilgi ve sevgiden kaynaklanır.

Toprakla ilgilenen hiç kimsenin kötü olamayacağını düşünürüm. Toprak insanı mütevazı yapar. Alçak gönüllü olmak bir erdemdir. Artık mumla arayıp da bulamadığımız bir erdem. Toprağa dönüşüm bundandır. Bir anlamda toprak insanı silkeler ve kendine getirir. Ve ondan elimizle yetiştiridiğimiz mahsulü almak gibisi yoktur. Genç, yaşlı, çoluk, çocuk herkese toprağa dönüşü tavsiye ederim..