Empati

Daha önce empatiden bahsetmiştik. Bir kez daha empati diyoruz.. Neden? Empati yoksunu yaşantılarımızın bunu yeniden duymaya ihtiyacı var da ondan!

Empati, birisi için üzülmek değildir. Empati şu durumu dürüstçe sorgulamaktır: “Neden öyle yapmış olabilir? Kendimi onun yerine koyayım ve neden öyle davranmış olduğunu dürüstçe anlamaya çalışayım..” diyebilmektir!

Eğer insan kendisini karşısındakinin yerine koyabilirse o zaman yukarıdaki soruya vereceği cevap daha insaniyetli ve manalı olur. Kolayca “şeytanlık yaptı” ya da “aptal da onun için öyle davarandı” diyemez!!

Biz insanlar aynı hayat tarzından, aynı yaşanmışlıklardan, aynı tecrübe, eğitim ve bilgi ortamından geldiğimizde; davranışlarımız da aşağı yukarı benzeşir. Bir insanın neyi nasıl yaptığını anlamak için bilgisine, eğitimine, kültürüne, inançlarına ve nereden geldiğine bakmak gerekir.

Bir insanın davranışlarını hazetmemek ona empati duymamayı gerektirmez. Herkesin geçmişinde nice olaylar olmuştur. Eğer onu, şunu, bunu davaranışlarından dolayı ötekileştirirsek empati duymamız imkansızlaşır. Aramıza anlaşmazlıkları arttırıcı nice mesafeler, dağlar, okyanuslar ve çetin şartlar girer. Oysa kişinin geçmişine, yaşadıklarına, deneyimlerine bakacak olursak empati kurmamız kolaylaşır. ‘Bir kez daha empati’ derken bunu kastetmiştim.

Barış için empati gerekli!

empati icin onun nereden geldigine bak