Sen Kaç Kişisin?

Ben bazen birçok kişiyim. Peki sen biliyor musun acaba kaç kişisin?

Her birimiz, birçok şeyden ve kişilikten oluşuruz. Bu birçok karakteri tek bir kişiye zapt edebilmektir aslolan.

Bazen birçok “ben” olur bende.. Sende de birçok sen olur! Hani o hiç büyümeyen çocuk.. Hani o öfkeli sen.. Hani o merhametli öteki-yarımlar. Hani o olgun muhterem.. Hepsi sen.. Hepsi ben.. Hepsi o.. Hepsi biz.. Ama farklı zamanlarda sen, ben, o.. Anlatabiliyor muyum?

Her değişik karakter, değişik bir gereksinime işaret eder. Değişik fikirler öne sürer. Ve bu da aslında olayları karışık hale getirebilir. Çünkü hangisine kulak vereceğimizi bilemeyebiliriz. Peki hangisinin sözlerini dinleyelim? Hangisini görmezden gelelim?

Kafamız karışık hale geldiğinde günlük işlere devam edebiliriz.. Ama zihin hala sorgulamaya devam eder.. Ve, “Hangisi doğru? Hangisi yanlış? Karar ver.. İçindeki çocuğu mu susturacaksın, yoksa öfkeli insanı mı rahatlatacaksın?” der durur..

Bazıları bu sesleri susturmak için meditasyona baş vurur. Bazıları tefekkür eder. Bazıları ibadet ve dua ile rahatlar. Bazıları yazı yazar. Önemli olan kendimizi ifade edebilmektir; öyle ya da böyle.

Kendimize neyin iyi geldiğini bilirsek, içimizdeki değişik karakterlerin hangisi doğru hangisi yanlış karar verebiliriz.. Nihayetinde aklımız, fikrimiz var!

Sakin sakin düşünürken, meditasyon yaparken, yazarken veya dua ederken içimizdeki diğer karakterlere de söz vermiş oluruz. Hepsi kendince birşeyler söyler. Sonra düşünceler tartılır, fikirlerin hepsi yeni birer perspektif kazanır. Karakterler söze karışmadan birbirini dinler. Sessizce dinlerken ortaya üstün-akıl çıkar. Böylece, duruma göre, en doğru şeye karar verilir.

Öfkeli sen‘ yatışır. İçindeki ‘şımarık çocuk‘ kendine gelir. ‘Merhametli sen‘ böbürlenmeye hak kazanır. ‘Olgun muhterem‘ ise herkes tarafından alkışlanır. Unutma! “Ogun muhterem” de sensin!

İçindeki diğer tüm kafa karıştıran karakterlere sessizlik ortamında söz fırsatı verilebilir.. Sessizlik.. Anlatabiliyor muyum? Sonunda icindeki bazıları susturulur, kimileri öne çıkarılır, diğerleri bastırılır, kimileri ise sonsuza kadar içimize gömülür. Bu işlem yine ve yeniden tekrarlanır!

Sen de, ben de doluyuz! Öyleyse bugün hemen sor, soruştur, anla bakalım.. Sen kaç kişisin..

Ben bazen birçok kişiyim. Peki sen biliyor musun, kaç kişisin?